Hírek

2009.05.06. 05:29

Számok bűvöletében

Hévíz - Valószínűség-számítás, geometria, sorozatok - a két részből álló középszintű matematika érettségit tegnap írták a fiatalok. A feladatsor a négy év tananyagát mondhatni, teljesen lefedte.

Petrovics Ernő

- A tegnapi négyórás magyar érettségi sokkal rövidebbnek tűnt, mint a mostani, háromórás matek. Arról nem is beszélve, hogy előbbire akár még vissza is mentem volna pluszfeladatért. Ma viszont örültem, hogy végre kijöhettem a teremből - mondta még a vizsgadrukktól felindult állapotban a telefonba édesanyjának Balázs Mónika, a Bibó István Alternatív Gimnázium és Középiskola diákja. Az érettségi után sokaknak ugyanis egyből a fülére tapadt a telefon: nem csoda, hiszen a szülők is kíváncsiak voltak a teljesítményekre. 


A Bibó diákjai az érettségi után felfedezték a függvénytáblák hasznosításának egyéb módozatait is
Fotó: Petrovics Ernő

- Az első részre negyvenöt perc volt, s ez inkább gyor-san megoldható, egyszerűbb feladatokból állt. Mindegyikkel végeztem is, például a másodfokú egyenlettel és a mértani közepes feladattal is - taglalta Major Bálint, s hozzátette:- Az első felvonás jó volt arra, hogy az ember megnyugodjon, az önbizalma megnőjön. De aztán jött a második rész, s a nehezebb feladatok láttán a teremben már leginkább a sóhajokat lehetett hallani.

Nagy Hajnalkát szintén az udvari, társakkal folytatott eszmecsere közben kérdeztük.

- A gráfos feladat volt a legkönnyebb, a legnehezebb viszont a második részben a valószínűség-számítás. Utóbbi egy képzeletbeli üzlettel és kabátvásárlással volt kapcsolatos - osztotta meg velünk a diák, megemlítve, hogy ő nem az az éjszaka tanulós, vizsga előtt nagyon izgulós típus. Nem egyhetes gyorsított magolással, hanem négy éven át tanulva szerezte meg azt a tudást, melyről most számot adott.

- Amúgy én maradok itt ötödéven, így nem tanulok tovább a felsőoktatásban. Ilyen szempontból nem akkora a tét, persze azért várom a minél jobb eredményeket - fűzte az előzőekhez.

- Tavaly földrajzból éltem az előérettségi lehetőségével, s most nagy könnyebbség, hogy eggyel kevesebb tárgyból kell vizsgáznom. Ezért a matekra is több időt tudtam szánni - mondta a szintén bibós Herman Andrea, s elárulta: az előző napi magyar érettségi után elment vásárolni, így lazítva le a vizsgadrukkot, s jutalmazva magát a teljesítményéért. - Ma is ezt teszem - folytatta. - Aztán gyorsan megyek haza, készülök a holnapi történelem érettségire. 


Fortélyok és trükkök
Évtizedes módszerek és trükkök léteznek arra, hogy a legjobb formába kerüljünk a vizsga idejére. Egyesek szerint tartózkodni kell az előző esti, hajnalba nyúló tanulástól, mivel a kialvatlanság lassúbb gondolkodással, koncentrációzavarral járhat. Aki viszont vizuális típus, annak az előző nap délutánján még érdemes a kis cetlikre röviden felvázolt tételeket átnézni, vagy csak végiglapozni a már – addig persze számtalanszor – átolvasott tankönyveket. Sokan esküsznek a szőlőcukorra és a csokira is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!