2009.05.23. 02:28
A borversenyt gazdafórum követte
Nagykanizsa - A kisbirtokok-kispincészetek 3. országos borversenyét követően tegnap gazdafórummal folytatódott a kétnapos Vinalia Canisa a Medgyaszay Házban.
Az ágazatirányítás, a szakmai szervezetek, az oktatás és a kutatás-fejlesztés szakembereinek kerekasztal-beszélgetésévé alakult a Vinalia Canisa keretében rendezett gazdafórum, amely a versenyigazgatói tisztet is betöltő Förhénci Horváth Gyula, a Nagykanizsai Hegyközség elnöke vezetésével zajlott.
Megtartották a Kisbirtokosok Országos Szövetségének alakuló ülését, melynek célja azt a 30 ezer hazai gazdát összefogni, akik évente mintegy 600 ezer hektoliter bort termelnek, s a 80 ezer hektáros szőlőterület egynegyedét művelik, a kultúrtájat rendben tartják.- Mindenütt, így a kisbirtokos szerkezetű zalai borvidéken is jelen vannak ezek a termelők - vélekedett az elnöknek választott Förhénci Horváth Gyula. - Van, aki csak hobbiként, a saját szükségletére, vagy keresetkiegészítésként tevékenykedik, de van köztük prémium-borász is, például a körünkben lévő Györgykovács Imre somlói termelő, tiszteletbeli elnökünk.
A tegnapi eredményhirdetésen derült ki, hogy az egy hektár termő szőlőterület alatti kisbirtokokról, illetve a 80 hektoliter éves termelés alatti kispincészetekből érekezett 64 minta miként szerepelt a szakemberekből álló zsűri előtt. Négyen kaptak arany minősítést: Bencze Lajos (Nk. Förhénci-hegy) Cserszegi fűszerese, Kozma Gyula (Nk. Szentgyörgyvári-hegy) Göcseji zamatosa, Györgykovács Imre (Nagy-Somló) Furmintja és Sánder Lajos (Nk. Förhénci-hegy) Lalibora.
Utóbbi A város fehérbora címet is kiérdemelte, míg A város vörösbora - Horváth Miklós (Nk. Látó-hegy) Cabernet sauvignon-Merlot-Shiraza - a 18 ezüstérmes bor közül került ki. Emellett 16 bronz minősítést adott ki a Zihai Zoltán vezette zsűri. A lapzártánk után is tartó Vinalia Canisa Borgála tette fel a koronát a kétnapos programra. A Valia Canisa Borgálán Kisbirtokok-kispincészetek Országos Borversenye érmes borai mutatkoztak be a nagyközönség előtt. A fogyasztók bepillanthattak a borversenyek zárt világába, megismerkedhettek a minőségi borok kiválasztásának kritériumaival, s mindezt a gyakorlati tapasztalatok átadása tette teljessé.