Hírek

2009.04.07. 08:20

Demonstrációt igen, sztrájkot nem akarnak

Zalaegerszeg - A szakszervezeti terveket átszabja a gazdasági válság, a kilábalás lépéseinek tervezéséből kihagyják a munkavállalókat, noha őket terhelik leginkább a várható intézkedések.

Hajdu Péter

Ebben foglalható össze röviden az, amit dr. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke a tömörülés zalai tagjaival folytatott konzultáció utáni sajtótájékoztatóján elmondott. Mint az elnök kijelentette, felértékelődött a szakszervezeti munka, mert az embereknek szükségük van a segítségre, főleg, ahol létszámcsökkentésről, foglalkoztatási gondokról, rövidített munkaidőről van szó. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) azt javasolták, hogy szigorítsák a pénzintézetek felügyeleti rendszerét, sokkal erősebb jogosítványokat kellene adni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének.

Borsik János elmondta, az emberek bizonytalanságban érzik magukat, s a munkabiztonság szempontjából Zalaegerszeget a válság sújtotta területek közé sorolta. Mint elmondta, ma a legkiszolgáltatottabbak az ipari szférában dolgozók, mert piaci megrendelések híján semmilyen program sem tudja megőrizni a munkahelyeket. A munkáltatóknál tervezett 5 százalékos járulékcsökkentés véleménye szerint semmilyen hatással sem lesz a foglalkoztatásra. Ehelyett a munkáltatóknak 3 százalékos csökkentést javasolna, a munkavállalók számára 2 százalékot, ami azonnal jelentkezne a nettó bérben. Mint elmondta, a döntéselőkészítések nem kizárólagosan a munkáltatókra és a kormányra tartoznak. 

A szövetség véleménye, hogy a válságot a kormány elfogadhatatlan módon akarja kezelni, ezért az ASZSZ az MSZOSZ-szel, a SZEF-fel és másokkal április 18-án 11 órára demonstrációt szervez a Parlament elé, a Kossuth térre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!