Hírek

2008.10.09. 02:26

Szupernagyi, zalai faluból

Zalaegerszeg - <em>Jánoky Aladárné</em>, zalakomári nyugdíjast néhány napja nem mindennapi öröm érte. Ennek okáról később, hiszen addig is számos érdekes dolgot lehet vele kapcsolatban megemlíteni.

Sinkovics Eta

A környezetében mindenki Magdi néniként ismeri, s olvasóink is találkozhattak már vele lapunk hasábjain, mégpedig gobelin hímzéseiből nyílt zalaegerszegi kiállítása apropóján. A napokban pedig a nagykanizsai könyvtárban láthatták a munkáit. Vallja, hogy a betegségekre - sajnos kijutott belőlük jócskán -, gyógyírt jelent a kézimunkázás, amiben nagy örömét leli.

Mostani találkozásunkkor elújságolta, hogy a fiai tavasszal meglepték egy számítógéppel. Először mérges volt érte, de miután az egyik unokája megtanította a kezelésére, rájött, milyen jó dolog is. Így újabb elfoglaltság kapott helyet az életében. Lelkesen használja az internetet, az iwiwen már több mint 180 ismerős bejelentkezett nála, és e-mailen levelez többek közt a Szolnokon élő barátnőjével. Magdi néni 79 éves, több mint húsz éve özvegy. Hajnali négykor kel és fél öttől fél hatig a számítógépen behozza otthonába a világot. Mindezt maga is nagy dolognak tartja, mondván, azért ebben a korban nem sokan interneteznek falun.

De éppen ennek köszönheti a fentebb már említett örömöt. Az interneten olvasta ugyanis a felhívást: lehet jelentkezni Szupernagyi-versenyre. Magdi néni nem habozott, benevezett. Úgy gondolta, nem árt. Ha nem is nyer, a megjelenés fontos. Önéletrajzában megírta, két fia van, négy unokája és egy dédunokája. Szólt a nagymamaságról, egészségi állapotáról, a kézimunkázásról. Nem írt kisregényt, de azt kihangsúlyozta, hogy minden betegséget elfelejt az ember, ha élvezi a munka örömét. Ha bátran küzdesz, sikert remélhetsz - ez volt a jelszava. Sorait természetesen számítógépen írta, és várta a szervezők válaszát. Meglepődött, amikor az megérkezett. Kiderült, több mint százan jelentkeztek az országos versenyre, s harmincat hívtak be a döntőbe. Magdi nénit is.

Mint mesélte, egy fővárosi üzletházban rendezték a programot, ahol mindenkinek a saját maga által választott zenére kellett bevonulnia a pódiumra. Szereti a komolyzenét, így egy rövid Liszt-művet választott erre az alkalomra. Aztán kérdezték az életéről, családjáról. Ő volt a legidősebb versenyző, egyben az egyetlen zalai. Szurkoltak érte a családtagok, akik elkísérték, a fia rengeteg fotót készített. Akkor érte igazán meglepetés Magdi nénit, amikor a zsűri kihirdette az eredményt. Harmadik lett a versenyben. Persze hogy örült neki, erre aztán egyáltalán nem számított. Mint mondta, már az is megelégedéssel töltötte el, hogy egyáltalán ott lehetett a rendezvényen. Ahol egyébként nagyon jól érezte magát - még műsorral is megörvendeztették őket -, a beszélgetések során számos érdekes történetet hallott versenytársaitól, és a rendezvény fővédnökétől, Mary Zsuzsitól is sok-sok puszit kapott. Megtudta, évente rendeznek Szupernagyit azért, hogy érezzék az idős hölgyek, velük is foglalkoznak.

- Kedves dolog volt ... - értékelte a történteket Magdi néni. Ám hogy hol, merre járt, nem árulta el el senkinek a faluban. Most megtudják, van egy szupernagyijuk... 


Magdi néni pontos napirend szert él, hiszen állatai vannak, háztartást is vezet, kertet gondoz. Sok-sok muskátli díszíti a háza ablakát, a virágözönt le is fotózta, mert a fényképezés is kedvenc foglalatosságai közé tartozik. Gyakran az általa készített fotó alapján rajzol mintát a textilre és azt varrja ki.

Ezek is érdekelhetik