Hírek

2008.10.13. 02:29

Göcsejnek apraja és nagyja

<b>Becsvölgye</b>(ahzs) - Már 13 éve zajlik nagy sikerrel a 800 fős, széttagolt szerkezetű településen a szüreti felvonulás, de három éve immár fesztivállá szélesedett a hangulatos és baráti együttlét.

Szabó Judit

A mulatós és kirándulós kedvről a ragyogó őszi idő, valamint a környező hegyi hajlékoknál termett szőlők tavalyi leve gondoskodott, de a szervezők is alaposan kitettek magukért.

A III. Göcseji Szüreti Fesztivál, vásár és kiállítás szombaton zajlott a szegek fővárosában, Becsvölgyén. Mint Magai Ágota polgármester lapunknak elmondta, idén a kellemes kikapcsolódást kínáló akcióba bevont 19 faluból közel 170 fellépő érkezett a programokra, a kistérség termékeit, értékeit bemutató vásárra pedig tucatnyi termelő, vállalkozó hozta el a portékáit. Színes programok várták az érdeklődőket Fotó: Katona Tibor

A faluház melletti térségen nemcsak a környék legjobb pékárui, mézei, pálinkái, aszalt gyümölcsei, hanem tetszetős kerámiák, textilek is kellették magukat a népi mesterek jóvoltából. Az egyik sátor alatt pedig bormustra zajlott, dr. Pálfi Dénes zsűrielnök elégedett volt a 34 mintával. A tér egy másik szegletében a hagyárosböröndi Fa-Jankók - a népi faipar vidám mesterei - hívogatták többek közt egy termetes gerenda fűrészelésére a vállalkozó kedvűeket, másutt véradásra nyílt mód. A közönség figyelme fél négy tájban a körútjuk végállomására érkező szüreti felvonulók felé fordult. A kisbíró, Süme-gi László híven beszámolt a megtett útról, amikor is pereccel és pár korty borral csalogatták a bámészkodókat a szüreti mulatságra. Melynek keretében számos hagyományőrző csoport foglalta el az alkalmi színpadot, majd kiderült, kié a legszebb madárijesztő, a legjobb bor és melyik kiállító terméke, ajánlata nyerte el az egybegyűltek tetszését. Mindehhez a kistérségi társulás, a község és egyesületei pályázati forrást nyertek, de támogató is akadt bőven. 

Kattintson ide és nézze meg a Fesztivál további képeit!

Ezek is érdekelhetik