Hírek

2008.10.03. 02:29

Falufejlesztések

Felsőpáhok - Számos területen végzett infrastrukturális fejlesztő beruházást idén az önkormányzat. A közbiztonság javítását szolgáló technika bővítéséhez pályázati támogatást is nyert a község.

Kovács Krisztián

Többéves takarékosság eredményeként idén önerőből 37 millió forintot költött a település különféle beruházásokra. Németh Sándor polgármester elmondta, hogy pályázati önrész finanszírozására tartalékolták a pénzt, annak egy jelentős részét azonban támogatási kiegészítés nélkül használták most fel.

Régi szándék volt a temető kegyeleti helyhez méltó fejlesztése, ehhez sem tavaly, sem idén nem sikerült pályázati forrást nyerni. A tervek kivitelezését immár nem halogatták tovább. Mintegy 13 millió forintot költöttek további sírhelyek kialakítására, új kerítés építésre, vizesblokk létesítésére és parkosításra.

Két frekventált helyen a közlekedési infrastruktúra minőségén javítottak: a keleti községrészben kialakított telkeken megindult lakóház építések indokoltak útfelújítást és járdaépítést. Újonnan nyitott utcát aszfaltoztak, továbbá a Hévízre vezető út lakott területre eső részén létesítettek járdát. A faluközpontban jelenleg is folynak a munkák, a Széchenyi utcai járdát szélesítik, s az úttest is új burkolatot fog kapni. A mindezen munkálatokra való ráfordítás összege meghaladja a 20 millió forintot.

A közbiztonság javítását célzó technikai fejlesztésre eredményesen pályázott a település. Az elnyert kétmillió forintnyi támogatással a bűnmegelőzést a térségre is érvényesen tudták erősíteni. Az újonnan felszerelt négy térfigyelő kamera révén immár hét pontból lehet figyelemmel kísérni a település forgalmát, elhelyeztek továbbá egy sebességmérőt és egy számítógépes rendszámfelismerő berendezést is.

Idén három EU-s forrást célzó pályázat beadására készülnek, összesen 150 millió forintnyi igénnyel. A tervben idősek nappali ellátására szolgáló ház építése, faluközpont fejlesztés és játszótér felújítás szerepel, az egyházközséggel közösen pedig a templom rekonstrukciójára, a mellette lévő támfal átépítésére szeretnének forráshoz jutni. Idősek nappali ellátását szolgáló ház építése, játszótér- és templomfelújítás a cél

Ezek is érdekelhetik