Hírek

2008.10.04. 02:23

Az agrártárcától várnak segítséget

Zalaegerszeg (szj) - Az agrártárcától vár segítséget az önkormányzat a Zalabaromfi megmentéséhez, hangzott el tegnap a városházán.

Szabó Judit

Dr. Gyimesi Endre polgármester leszögezte, nem a dolgozók és nem a vezetés hibája, hogy megszűnt a termelés a cégnél. Feltehetően a CIB bank és a tulajdonos egy másik üzletágban keletkezett vitája okozta ezt a helyzetet, s lehet, hogy jogszerű volt a CIB lépése, a számlák zárolása, de mindenképpen embertelen, hangzott el. Dr. Gyimesi Endre szerint a bank nem tartotta be az ígéreteit, ezért a zalai önkormányzatoknak és vállalatoknak át kellene gondolniuk a kapcsolatrendszerüket a pénzintézettel.

A polgármester elmondta: országgyűlési képviselőként három hete azonnali kérdéssel fordult az agrárminiszterhez, és kormányzati segítséget kért az ügyben. Részben kitérő választ, részben ígéretet kapott, de semmi sem történt, így hétfőn ismét a miniszterhez fordul. Dr. Gyimesi Endre megkérdezte: vajon nem gazdasági nagyágyúk megrendelésére történt az eset? Ezzel a módszerrel ugyanis bármelyik magyar élelmiszer-ipari vállalatot meg lehet semmisíteni. Hozzátette: míg az agrártárca a meggy- és az almaválság idején beavatkozott a piaci folyamatokba, helyesen, most nem tette meg, pedig az egész nyugat-magyarországi baromfiágazatról van szó.

Gyutai Csaba alpolgármester arról beszélt, hogy az államnak a külföldi vállalatok letelepítése mellett a működő magyar cégek megtartására is hangsúlyt kellene fektetnie.

Ezek is érdekelhetik