Hírek

2008.10.14. 02:29

A 110. tanévben

<b>Zalaszentgrót</b> - A száztizedik tanévet kezdték szeptemberben a kisvárosban. A jubileum alkalmából jövő júniusig számos programot szerveznek a Csányi-Zrínyi Általános Iskolában.Negyven esztendeje még szükségtantermekben oktatták a sok diákot

Sámel József

- Az ünnepi tanév apropóját az alapfokú oktatás beindítása mellett az is adja, hogy majdnem negyven esztendeje adták át a Csányi-iskola épületét, s húsz éve a Városi Sportcsarnokot - fogalmazott Bognár Lajos igazgató.



110. éve várja a diákokat az iskola

Az első tanév az 1899/1900-as volt. Az igazgató a megnyitáskor Glázer Gyula volt. Az intézményben a fiúk és leányok külön osztályokban tanultak, összesen háromszáztizenegyen. Az 1900/1901-es tanévben indult be a Gazdasági Ismétlő Iskola az elemi iskola épületében, szakoktatással. A diákok tanultak egyebek között fametszést, szőlőoltást, konyhakertészetet, varrást. 1964-től Kozák András vette át az iskola igazgatását. Akkoriban közel hétszáz tanuló járt az iskolába: 21 tanulócsoport 10 tanteremben működött. A magas létszám tette szükségessé az egész napos oktatást, teremhiánnyal küszködtek. Annyira kevés volt a hely, hogy a Zala-parti régi gimnázium épületében is osztályokat oktattak. 1978-tól Tarsoly Géza vette át az iskola irányítását. Noha időközben elkészült és 1967-ben beindult az új (Csányi) iskola, ebben az évben a tanulólétszám alakulása miatt már nyolc szükségterem volt, öt csoport kényszerkörülmények között tanult. Mindez szükségessé tette a Zrínyi-iskola bővítését. A régi épülethez új szárnyat kezdtek építeni. Nagy jelentőségű, hogy 1989-ben elkészült a Városi Sportcsarnok. A gyermeklétszám fogyása miatt a két iskolát a 2004/2005-ös tanévtől összevonták, azóta Csányi-Zrínyi Általános Iskola névvel működik.

Ezek is érdekelhetik