Hírek

2008.05.26. 02:29

Okulni kell a példájukból

Megyei összeállítás (hp, pa, sj) - Tegnap, május utolsó vasárnapján, a hősök napján a megye több városában megemlékeztek a hazáért háborúk során életüket adókról.

Zalai Hírlap

Zalaegerszegen délelőtt a Mária Magdolna templomban a hősökért tartott szentmisével kezdődött az ünnepség, majd a megemlékezők az Október 6. térre vonultak, ahol térzenével, s hazafias tartalmú versekkel, dalokkal folytatódott a megemlékezés. A résztvevők ennek során három stáción haladtak át, a tér elején álló Mária kaputól az első, majd a második világháborúban elhunytak emlékművéhez, érintve a Trianon emlékkövet. A hősök napja megünneplése az 1917. évi VIII. törvénnyel kezdődött, amely kimondta, hogy ...nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni . Az ünnepet a második világháború után betiltották, s a rendszerváltás után került visszaállításra.

A megyeszékhelyi ünnepségen dr. Gyimesi Endre polgármester mondott beszédet, hazánk történelmi sorsfordulóit idézte, s a harcban elesettek, az önkény alatt elhurcoltak és megölt katonák, civil áldozatok emléke előtt tisztelgett, majd a város, a civil szervezetek, fegyveres testületek és magánszemélyek is elhelyezték koszorúikat, virágaikat a világháborús emlékműnél.

Megemlékezést tartottak tegnap Nagykanizsán, a kiskanizsai városrészben lévő hősi emlékparkban is. Elsőként Cseresnyés Péter alpolgármester mondott beszédet, aki a hősök halálát olyan áldozatvállalásnak nevezte, melyben igazán megmutatkozott a haza szeretete.

Erdős László nyugállományú honvéd ezredes ünnepi beszédében keményen fogalmazott: a haza hőseit nem gyászolni, hanem tisztelni kell, hiszen ők életüket áldozták az országért. A szónok úgy fogalmazott: ma két Magyarország létezik, egyikbe azok tartoznak, akiknek fontosak a nemzeti értékek és a hagyományok, míg a másikat a közönyösök alkotják. Befejezésül fejet hajtott a kiskanizsaiak előtt, mert - mint mondta - az ország más részein még a hősi magyar halottak emlékműveit sem ápolják az emberek, az meg pláne távol áll tőlük, hogy zászlókkal, virágokkal díszítsék a sírokat, s emlékműveket.

Keszthelyen tegnap délelőtt a Fő téri plébániatemplom kertjében lévő emlékműnél került sor a hősök és áldozatok napja tiszteletére rendezett megemlékezésre. Beszédet dr. Kardos József tanár, nyugalmazott múzeumigazgató mondott, felidézve a történelem nehéz időszakait, a háborúkat, az azokban résztvevők sorsát. Hangsúlyozta: minden egyes háború áldozatairól meg kell emlékezni, s példájukból okulni, hogy soha többé ne következzenek be hasonló, borzalmas események. Végül a város vezetése, számos civil szervezet, intézmény helyezte el koszorúit az emlékműnél.

Zalaszántón szintén tegnap délelőtt emlékeztek meg a hősökről és áldozatokról. A szentmisét követően a templomparkban, majd a temetőben került sor tiszteletadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!