Hírek

2008.05.28. 02:24

Elkel egy új CT

Nagykanizsa (pa) - A tegnapi közgyűlésen nem a személyeskedés, inkább a munka jellemezte a testületet, jóllehet a kórház CT-beszerzési kérelméről mást gondolt a többség, s megint mást a kisebbség. A műszervita döntetlennel zárult.

Sámel József

A téma kapcsán az ellenzék részéről több kérdés és hozzászólás is elhangzott, így például azt firtatták az MSZP és az SZDSZ képviselői, hogy a kórház miért nem az uniós forrásra támaszkodó TIOP-pályázat keretében próbálja meg beszerezni a műszert. Ebben az esetben csak minimális önrészt kellene fizetnie az intézménynek és hozzájuthatna a kor követelményeinek megfelelő CT-hez - tették szóvá a figyelemre méltó előnyök mellőzését a városatyák.

Utóbbi felvetéssel kapcsolatban dr. Kovács József, a városi kórház főigazgatója hangsúlyozta: a TIOP-pályázat keretösszegből egyéb, szintén fontos gyógyító és diagnosztikai műszerek beszerzését tervezik a kanizsai egészségügyi intézmény számára.

A vita során végül az is kiderült, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még két évig, tehát 2010-ig finanszírozza a jelenlegi CT-vel végzett diagnosztikai feladatokat.

A közgyűlés úgy döntött, hogy tovább tájékozódik annak érdekében, hogy a CT beszerzése a legoptimálisabb keretek között valósuljon meg, abban ugyanis egyetértés volt, hogy szükség van egy modern CT-re.

A közgyűlés ezt követően elfogadta a kórház elmúlt évről készített beszámolóját, jóllehet e napirend kapcsán is felmerültek vitás kérdések, mint például az, hogy az egészségügyi intézmény pozitív mérlege a reformoknak és az extra állami dotációnak vagy a kórház új vezetőségének köszönhető?

A testület a költségvetési rendeletet is módosította, így a bevételek és kiadások főösszege több mint 31 millió forinttal növekedett. Az összeg egy részét hitelből finanszírozza az önkormányzat, ezért voltak olyan ellenzéki képviselők, akik a szigorú gazdálkodásra hivatkozva ellenezték a módosítást.

A közgyűlés a ligetvárosi és a bajcsai tagóvoda csoportindításához is hozzájárult, amennyiben a gyereklétszám eléri a 14 főt.

Ezek is érdekelhetik