Hírek

2007.12.22. 03:24

Veszteséget termelt az önkormányzati büfé

Zalaszentgrót (sj) - Év vége lévén először szokás szerint megemelték a különböző díjakat, majd a strandi büféket üzemeltető önkormányzati kft. veszteségéről, jövőjéről vitáztak a képviselők.

Sámel József

A csütörtök esti ülésen - miután a város együttműködési megállapodást kötött a Zalai Borút Egyesülettel a kisszentgróti borpince kialakítására - módosították az iparűzési rendeletet, törvényi szabályozás miatt eltörölve az eddig életben lévő kedvezményeket. Változtatták az idegenforgalmi adó mértékét is, 150-ről 250 forintra emelkedett. A sorban az ivóvíz- és csatornadíjak következtek, előbbi jövőre nettó 328, utóbbi 333 forint lesz. E témánál elhangzott: végre felül kellene már vizsgálni a koncessziós szerződést, amit legalább két éve terveznek. Növekszik jövőre a szemétszállítás díja is. A szolgáltató tizenkét százalékos emelkedést javasolt, a képviselő-testület 7,5 százalékot fogadott el. A lakbérek ugyancsak nem maradnak változatlanok, 2008-ban jelentős emeléssel kell számolniuk az érintetteknek, ráadásul áfa is terheli a tarifákat.

Ezt követően került napirendre a Szentgróti Víz- és Fürdő Kft. tevékenysége. Amint arról írtunk, az önkormányzat döntése alapján az idei évtől kezdve a társaság üzemeltette a fürdő büféit. A működtetésre mintegy negyvenmilliós hitelt vett fel a város. A tevékenység nagy reményekkel indult, de végül a kételyeket megfogalmazóknak lett igazuk: az üzemeltetés 5.6 milliós veszteséget termelt. Császár József polgármester javasolta, hogy a kft. tovább ne működtesse a vendéglátó egységeket, bízzanak meg szakértőt a bérbeadás, az üzemeltetés lehetőségeinek kidolgozására. Ezt követően szinte minden képviselő hozzászólt a témához, támogatva, vagy éppen kiegészítve a javaslatot. Volt, aki úgy vélte, idő kell ahhoz, hogy a társaság eredményt tudjon felmutatni, de akadt, aki az anyagi felelősség kérdését firtatta. A legtöbben azonban azt hangsúlyozták: tanulni kell a hibákból, pozitív útra állítva a büfék ügyét. A képviselők név szerinti szavazással, egy tartózkodás ellenében szavazták meg a határozati javaslatot.

Ezek is érdekelhetik