Hírek

2007.12.28. 03:29

Segítik az eltüntetést

Nagykanizsa (sza) - Új támogatási formával segíti a falfirkák elleni küzdelmet a város önkormányzata. A közgyűlés ugyanis legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy évente kétmillió forintot biztosít a graffitik eltüntetésére.

Szalabán Attila

Minderről Bizzer András fideszes önkormányzati képviselő javaslatára tárgyalt a várost irányító testület. Az indítványozó elmondta: a lépéssel egyrészt a városvezetés felhívja a figyelmet, hogy a firkálók komoly kárt okoznak a tettükkel, másrészt hozzájárul a városkép szebbé tételéhez. 

A közgyűlés az évi kétmillió forintos keretből társasházanként a költség 40 százalékával, de legfeljebb 50 ezer forinttal, egyéb ingatlanokon maximum 20 ezer forinttal támogatja a falfirkák eltüntetését. A pályázatok elbírálását a városfejlesztési bizottságra bízta, megjelölve bizonyos feltételeket, például hogy előnyt kell biztosítani azon igénylőknek, akik büntető feljelentést is tettek a firkálók ellen. 

- A graffitizők két csoportra oszthatók: az önjelölt művészekre, illetve azokra, akik heccből firkálnak. Tevékenységük eredménye persze ugyanaz, s elfogásuk meglehetősen sziszifuszi munka. A nehézségek ellenére kapitányságunk tavaly több mint 120 falfirkálás esetében felderítette az elkövetőket, s bizonyította is az illetők vétkességét - jelezte érdeklődésünkre dr. Molnár József alezredes, Nagykanizsa rendőrkapitánya. 

- Tapasztalatainkat máig hasznosítjuk, idén is több tettest felderítettünk már. Ebben az esztendőben egyébként mintegy 20 falfirkálást jelentettek be nálunk. A kapitány rámutatott: ahol térfigyelő kamerák működnek a városban, ott szinte teljesen megszűnt a falfirkálás. Ezzel együtt az új rendelet a következmények megszüntetését mindenképpen segíti - vélekedett -, a rendőrség pedig továbbra is sikeres felderítésekkel igyekszik hozzájárulni az illegális graffitik elleni küzdelemhez. - A társasházak számára nagyon pozitív a rendelet, a kérdés csak az, hogy miként fog mindez a gyakorlatban működni - reagált megkeresésünkre Markotán Tibor, számos kanizsai társasház közös képviselője. Mint elmondta, négy általa képviselt házon is van falfirka - az egyik épületet 2 éve festették, a graffiti eltüntetése újabb 160 ezer forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik