Hírek

2007.12.15. 03:29

Karácsonyi fenyőfa módi - hódít a fehér műanyag

Zalaegerszeg - Az idei tél nagy újdonsága karácsonyfafronton a fehér színű műfenyő, amihez akár, persze csak ha haladni akarunk a korral és a divattal, pink színű díszeket is választhatunk.

Varga Lívia

Hol van már a kék-ezüst és piros-arany színösszeállítás, mely oly sokáig uralta a karácsonyfadivatot . Most a barna-krém, valamint a barna-zöld, illetőleg a narancsszínű díszek a legkeresettebbek a piacon, ez utóbbiak feketével kombinálva, míg a piros ezúttal ezüsttel és fehérrel hódít, ráadásul idén már megjelent a pink különböző árnyalataiból készült dekoráció is. A szakemberek szerint jövőre várhatóan ez lesz a sláger. Az égősor természetesen minden esetben a fa színeivel harmonizál. Igazi újdonság azonban a fehér színű műfenyő, melytől azért a többség egyelőre még idegenkedik.

- Míg tavaly a fekete, addig idén a fehér színű műfenyő hódít, bár a vásárlók többsége azért továbbra is megmarad a klasszikus zöld színnél - mondja Puskás Erzsébet, az egyik zalaegerszegi virágüzlet eladója. - Az emberek egyelőre idegenkednek a tollból készült színes díszektől is, bár ezeket a gyártók inkább csak a figyelemfelkeltés és a sokkhatás kedvéért készítik.

Az üzletben egyébként komplett, feldíszített karácsonyfához is hozzájuthatnak a vásárlók. Közel 130 ezer forintért 283, pink színű gömbbel, égősorral ékített fehér színű karácsonyfát kínálnak, míg egy szolidabban díszített zöld színű 94 ezerért a napokban már el is kelt.

- Sokan már nem bajlódnak a fa feldíszítésével sem. Náluk mi vagyunk a Jézuska, aki 24-én délután teljes pompájában viszi házhoz a karácsonyfát - veszi át a szót Schrank Noémi eladó, aki ezúttal barna-krém színű élő fenyőt díszít majd otthonában. - Idén egyébként nagyon kedveltek a különféle angyalkás díszek, s úgy tűnik, egyre többen döntenek a műfenyő mellett is, melyhez a természetes hatás kedvéért fenyő illatú illóolajat vásárolnak. Ezzel a döntéssel, mondják, megmentenek egy élő fát a kivágástól, s három-négy év alatt az árát is behozza a műanyag változat.

Kisebb műfenyőt egyébként akár már 800 forinttól is vásárolhatunk, azonban, ha az igazihoz hasonló hatást akarunk eléri, bizony ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, egy 185 centiméteres fáért ugyanis akár 30 ezer forintot is elkérhetnek a kereskedők. Határ pedig a csillagos ég.

- Nálunk elsősorban a különleges, rózsaszín, babakék, valamint a pezsgő és krémszínű, gömb alakú díszeket keresik a vásárlók, a tavalyi év nagy slágere, a narancsszín idén már lecsengőben van - meséli Burger Ottília a Dísz téri karácsonyi vásár egyik pavilonjának eladója. - Kedvelt a műfenyő, a karácsonyi dekorációs girland, de a különféle ablakdíszeket és kültéri égősorokat is előszeretettel vásárolják az emberek. Elmondásuk szerint választásukat elsősorban a kirakatban, tévében látott színek és formák befolyásolják leginkább, ennek megfelelően tehát a többség idén egy, maximum kétszínűre díszíti karácsonyfáját. Olyanról is hallottunk azonban, hogy egy kétgyermekes család két fát is feldíszít szenteste napján, hisz, míg a lányoknak rózsaszín, addig a fiúknak kék szín dukál.

Ezek is érdekelhetik