Hírek

2007.10.17. 02:29

Tetszik, de drágább

Gyenesdiás - A turisták körében a Balaton-parti településen készített idei felmérésből a legtöbb bírálat a magyar közlekedési morált és az utak rossz minőségét érte. Érkezett számos javaslat a strandszakaszok homokossá tételére.

Sámel József

Hozzátette: lényegesen nőtt azoknak a száma, akik először nyaraltak Gyenesdiáson. A vendégek jelentős része (81 százaléka) egyéni szervezésben érkezett, többnyire előre lefoglalva szállását. A prospektusok, hirdetések szerepe jelentős, de a szabadság helyének kiválasztásában meghatározó az ismerősök, barátok ajánlása (46 százalék), azaz a szájpropaganda. Az internet szerepe szintén fontos, egyre többen szerzik be a nyaraláshoz szükséges információkat a világhálón. A vendégek nagy része magánszálláshelyet, apartmant választottak, azokban átlagosan tíz napot töltöttek el.

- A válaszok szerint a község fő vonzerői közé még mindig a balatoni fürdés, a turisztikai szolgáltatók vendégszeretete, ezen belül külföldiek körében a kedvező nyaralási lehetőség, míg a belföldiek körében a természeti környezet volt meghatározó - fogalmazott. - Mindenképpen arra kell alapozni, hogy a térségben számos aktív pihenési, kikapcsolódási lehetőség található, gondolva a gyógyfürdők közelségére, a Keszthelyi-hegység által biztosított kirándulási lehetőségekre, a környék és a település kulturális rendezvényeire, programlehetőségeire. A Tourinform-iroda a kérdőívet kitöltők körében hasznosnak (65) bizonyult, és az adatok alapján egyre kevesebben vannak, akik szerint egyáltalán nem hasznos az iroda működése, csupán a válaszadók kettő százaléka gondolja így.

A felmérés során fontosnak tartják a negatív kritikákat is, mondván: a település a változások által tud megújulni, biztosítva az odalátogatók számára a kellemes nyaraláshoz szükséges körülményeket. Az összesítésből kiderült, hogy növekedett azoknak az aránya, akik szerint hazánk egyre inkább drágul, viszont a válaszadók több mint fele még mindig értékarányosnak tartja a szolgáltatásokat.

- Fontos, hogy a vendégekre megfelelő módon odafigyeljünk, panaszaikat komolyan vegyük, továbbá meglévő adottságainkat használjuk ki - mondta.

Ezek is érdekelhetik