Hírek

2007.10.29. 03:28

Bővítő és struktúraalakító fejlesztés

Keszthely - A kórházfejlesztés harmadik ütemét jelentő, 960 millió forintnyi címzett támogatás- ból finanszírozott beruházás elkészülte várhatóan karácsonyi ajándék lesz, a pályázaton nemrég nyert 40,4 millió forintból megvalósí- tandó struktúra-átalakítás révén pedig már napok múlva javulnak a betegellátás körülményei.

Horányi Árpád

- A struktúraváltáshoz tartozóan egy új rehabilitációs osztályt hozunk létre. Ennek kialakítása is jelentős építészeti munkával jár, s több szakmaspecifikus eszköz beszerzésére is sor kerül - kezdte a részletek bemutatását a főigazgató. - Funkcionálisan egy belgyógyászati alapon nyugvó, a korszerű rehabilitációs kultúrának minden tekintetben megfelelő osztályt hozunk létre, összesen 62 ággyal. Hotelszolgáltatás tekintetében 28 ágyon kiemelt, a vendéglátásban négycsillagos szállodai környezeti és kiszolgálói szintű ellátást kaphatnak a kezeltjeink.

A főigazgató hozzátette: a hévízi Szent András Reumakórházban hasonlóképpen és eredményesen működő 7-es házhoz fogható részleg lesz az emelt szintű rehabilitációs környezet.

- A struktúra-átalakításhoz kapcsolódva zajlik a krónikus osztályon a komfortfokozat emelését jelentő munka, ugyancsak építészeti átalakításokat is elvégezve, harmadik részként pedig az ápolási osztályt fejlesztjük. Ez utóbbi felszerelés korszerűsítésekkel jár - folytatta a főigazgató a hamarosan befejeződő beruházások részleteiről szólva.

Az A jelű, régi kórházi épület és a korábbi fejlesztések során készült B-C együttes között újonnan emelt D szárny környezetében már a tereprendező munkálatok folynak. A jövő év elejére tervezett beköltözés az elhelyezések tekintetében több változást fog majd hozni.

- Az új komplexumban kap helyet az összes járóbeteg szakellátás, a laboratórium és a transzfúziológia, valamint a patológia - említette dr. Radics Sándor, hozzátéve, hogy a harmadik ütemű rekonstrukció más területeket is érint: - A kórházi terület keleti oldalán lévő B-C épületegyüttes földszintjén lesz a sürgősségi osztály, a jelenleg is ott működő sebészeti ambulanciával együtt. Az A épület földszintjén is marad a jelenlegi helyén a radiológiai osztály, de az építészeti kialakítás már felkészült lesz arra, hogy esetlegesen a tüdőgyógyászati szakrendelést is tudja fogadni, s emellett a szomszédságában egy vényforgalmi gyógyszertár lesz kialakítva.

A főigazgató kiemelte, hogy a zökkenőmentes átállást alaposan átgondolt betegirányítási rendszerrel fogják biztosítani. Ebben többek közt a rendelési idők is igazodni fognak az igényekhez: lesznek kora reggel és késő délután kezdődő, s a koraesti órákban is igénybe vehető rendelések. Erre lehetőséget ad a több helyiséggel nyert nagyobb mozgástér.

Az eszközbeszerzési tender révén megkötött szerződések szerint november végén már kezdődnek a szállítások, a belső szakipari építőmunkákkal együtt az új orvosi berendezések egy része raktározás nélkül, közvetlenül a rendeltetési helyére kerül, a többiek a végleges kialakítás folyamatában lesznek majd beüzemelve. A jövő év elején teljes egészében funkcióba léphet a rekonstrukció harmadik ütemét jelentő beruházás.

Az ellátásban már működő újdonságokhoz tartozik az egynapos sebészeti műtétek bevezetése. E lehetőségre is jó eredménnyel pályázott a kórház, évi 1700 ilyen beavatkozásra kapott az intézmény lehetőséget, egészségbiztosítási pénztári keretű finanszírozással. Ez országos átlagban is kiemelten magas teljesítményvolumen-korlát, amiben a keszthelyi kórházat csupán két csoport előzte meg öt-, illetve kétezres nagyságrenddel. Az új eljárás lehetősége a megfelelő teljesítés szintjén jelentősen javítja a kórház működésének anyagi helyzetét.

Ezek is érdekelhetik