Hírek

2006.12.29. 03:28

Akiknél az ünnep egyenlő a magánnyal

Zalaegerszeg (kt, haa) - Az ünnepek idején rendszerint megnő a magányból fakadó lelki krízist, érzelmi válságot átélők száma. Hogyan jelenik meg mindez a gyakorlatban? - szakembereket kérdeztünk.

Zalai Hírlap

Kardos Ádám, a megyei Vöröskereszt által működtetett Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának szociális munkása elmondta: mivel napi szinten foglalkoznak az érintettekkel, tudják, kire kell jobban figyelni, ki igényel több törődést, beszélgetést ilyentájt.

- Idén a hirtelen jött hideg is éreztette hatását, s a karácsonyi ünnepkör alkalmával felszínre kerülő emocionális válság miatt is többen keresték fel az intézményt; köztük olyanok, akik korábban nem jártak nálunk. Ilyenkor nagyobb figyelemmel kell lennünk azokra a lakókra, akikről tudjuk: érzékenyebben érinti őket, hogy nem a családjukkal töltik az ünnepeket, illetve akik amúgy is pszichés problémákkal küzdenek. Természetesen törekszünk arra, hogy e közösség tagjai is minél meghittebb, bensőségesebb ünnepet élhessenek meg, mely átsegíti őket a nehézségeken - fogalmazott Kardos Ádám. Mint mondta, a környezetet szintén igyekeznek a hangulathoz igazítani, így például minden évben ünnepi műsor várja a lakókat; ez utóbbi idén különösen jól sikerült, erőteljesebben volt jelen a közösségi szellem.

A Magyar Vöröskereszt megyei titkárától, Baracskai Józsefnétől megtudtuk: az adományozási kedv rendre felerősödik az ünnepek idején, így az év utolsó három hónapjában idén is sok felajánlás érkezett, az önkéntesek száma pedig gyarapodott. S hogy milyen a segítséget fogadók reakciója?

- Megható látni, amint a megkeményedett emberek versekkel készülnek a karácsonyi ünnepségre, s hogy ilyenkor még azokat is elfogadják, akikkel amúgy nem ápolták a legbarátibb viszonyt év közben. Az utcai szociális munkásokat is többen várják, persze a munkatársainkon nagyobb a teher, hiszen rájuk hárul a vigasztaló, megértő családtag szerepe - hangsúlyozta Baracskai Józsefné, majd hozzátette: vannak, akik kizárólag az ünnepek alatt veszik igénybe a segítséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!