Hírek

2006.09.13. 02:26

Üdülőfalu - az álmok szintjén?

Zalaszentgrót - A leendő üdülőfalu területén legutóbbi, tavasszal megjelent írásunk óta semmi nem változott, tíz épületnek ugyanúgy áll az alapja, munkálatoknak pedig nyoma sincs.

nincs nev

- Igazi álom valósult meg a városban azzal, hogy 2002-re egymilliárd forint értékben sikerült felépíteni a strandot, majd a fedett fürdőt. Úgy tűnik, a további fejlesztések meg is maradnak az álom szintjén - véli Császár József. - Ennek egyetlen oka volt, mégpedig az, hogy a kiválasztott befektető nem rendelkezett megfelelő pénzügyi fedezettel. Hosszú távon hitegette, hogy a szükséges tőke a számláján lesz, a 2005. november végi határidőre azonban az első ütem nem készült el. Az önkormányzat a határidőt meghosszabbítva biztosította számára az újabb lehetőséget, elengedve a mintegy harmincmilliós kötbért is. A helyzet változatlan, többször mondtam: végre tiszta vizet kellene önteni a pohárba, megkérdezni, hogy megvan-e a fedezet. Ha a válasz igen, dőljünk hátra nyugodtan! Konkrét választ azonban nem kap(t)unk, hátra tehát nem dőlhetünk. Egyszerűen nem látom a garanciákat, ahogy nem láttam első perctől kezdve sem. Ez azért is nagyon fájó, mert induláskor volt olyan pályázó, aki azóta 350 millióért üdülőfalut épített Zalaegerszegen, s mellette többmilliárdos fedett komplexum- és hotelberuházást indított.A kérdés, hogy a tervezett, a város számára kétségtelenül előnyt jelentő beruházások tekintetében most miben bízzunk? Talán csodában?!

Dr. Szabó Balázs alpolgármester szerint az a legfontosabb, hogy végre földhivatali bejegyzésre kerültek a garanciák, melyekkel a város önkormányzata élni tud, ha a vállalkozó mégsem tudja teljesíteni a szerződésben foglaltakat.

- Amikor a pályáztatásra sor került, a fő cél az volt, hogy a beruházást majdan végző vállalkozás egyben a fürdőt is üzemeltesse, s adott esetben hajlandó legyen fedezetet adni a kötbérre, nem beszélve az önkormányzat számára biztosított visszavásárlási garanciáról - mondta. - A garanciáinkat tartalmazó szerződés megköttetett, a vállalkozó megvásárolta a területet, az építkezési határidők azonban csúsztak. Az önkormányzat nem tudott lépni, mivel a város első számú vezetője vagy apparátusa, máig sem tisztázott, kinek a felelőssége lett volna - hasonlóan a korábban elpuskázott kemping területéhez - elfelejtette bejegyeztetni a jelzálogjogunkat a beruházásra átadott földterületekre. Vagyis semmi nem volt az önkormányzat kezében, amivel bíróságra mehettünk volna, hogy rákényszerítsük a vállalkozót a kötelezettségeinek betartására vagy egy tőkeerős társ bevonására.

- A másik oldal állítja: a pályázók között volt tőkeerős vállalkozás, mely siker esetén nem Zalaegerszegen, hanem Zalaszentgróton építette volna meg a komplexumot.

- Ötmilliárd forintos tőkeereje nem volt egyik pályázónak sem. Az önkormányzat folyamatosan működő szállodát és üdülőfalut akart, fürdőüzemeltetés átvállalásával, kötbérrel és visszavásárlási garanciával. Ezeket a feltételeket egyedül a szegedi vállalkozó írta alá. A sokat emlegetett pályázó - amelyik Zalaegerszegen jelenleg szállodát épít, illetve városunkban és környékén a vízművet és a csatornahálózatot üzemelteti - nem maga akart itt fejleszteni, mert a forrásait a megyeszékhelyre tartogatta, hanem egy budapesti építési vállalkozót akart helyzetbe hozni, akinek saját bevallása szerint csak 2008-tól lett volna pénze, de semmilyen garanciát nem akart biztosítani a beruházásra.

- Az üdülőfaluból a határidők többszöri lejárta után azonban még mindig csak alapok látszanak.

- Folynak a tárgyalások, s várhatóan hamarosan meglesz a beruházás pénzügyi forrása. A másik dolog a garancia kérdése. Mivel a jelzálogjogunk egyéves huzavona után már be van jegyezve, az önkormányzat élhet a kötbérkövetelési, valamint visszavásárlási jogával. A feladatunk, hogy egyértelművé tegyük, szükség esetén érvényesítjük is ezeket.

- Sokak szerint a város már így is kárát látta a csúszásnak. Az újabb évek tovább rontanák a helyzetet.

- Amikor a fürdőügyet elkezdték, a dolognak egyáltalán nem volt perspektívája. Ma - a sármelléki reptérnek, az M7-es autópályának, a térségi beruházásoknak, például a golfpályának köszönhetően - a régió a termálturizmus terén nagy fejlődés előtt áll. Nem aggódok - ha úgy alakul -, lesz beruházó az üdülőfalura és hotelre is, és teljesülni fog a hármas célkitűzésünk: nyereséges fürdő, szezonon kívül is a lehető legtöbb üdülővendég és munkahely.

Kis-Jakab Árpád, a tulajdonosi kör képviselője továbbra is állítja: csak a beruházás kezdete csúszik, a teljes, üzemképes befejezése nem. Bízik benne, hogy néhány héten belül rendelkezésére áll a szükséges összeg, melyből a komplex üdülőfalu és hotel - megfogalmazása szerint az utolsó fűszálig - egyszerre készülhet el.

- Van erre valami biztosíték?

- Ha nem 99 százalék lenne az esély, nem küzdenénk. Iszonyú mennyiségű energia fekszik a munkában, de tudni kell, hogy mennyire nehéz ma egy ilyen nagy projektet összerakni. A szerződéstervezet elkészült, néhány ponton egyeztetni kell, ami természetes. Az is igaz, teljesen felelősen akkor lehet nyilatkozni, ha aláírtuk a végleges papírokat.

- S ha esetleg mégsem?

- Nem csak egy utat járunk, több vonal van a tarsolyunkban. Ha mind besülne, akkor lenne gond.

- Tehát nem adja fel?

- Amíg a legkisebb esély van a megvalósításra, addig soha. Lehet elméleteket gyártani, hogy nem is akarjuk megvalósítani ezt a beruházást, és egyebek, de ez ostobaság. Egyszerűen nem értem a logikáját. Vajon akkor eddig miért fektettünk volna több százmillió forintot, energiát a fürdőbe, a tervekbe, az előkészítésbe, a területvásárlásba? Mi szeretnénk a legjobban, és nekünk az elsődleges érdekünk, hogy elkezdhessük az építkezést.

Tény: az első ütem határideje ismét lejárt, szeptembertől a kötbér újból indult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!