Hírek

2006.09.29. 02:26

Nem logikus, de törvény szabályozza

Zalaegerszeg (pgy) - Olvasónk keresett fel bennünket a minap: autóját már régen eladta, a súlyadót - hónapokkal később - mégis neki kellett kifizetnie. Panaszával alighanem nincs egyedül.

nincs nev

Az adó alanya az, aki az év első napján a gépjármű hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa, adott esetben üzemben tartója. Ezt az adóztatási módot tíz éve szabályozza már törvény, mely annak idején tulajdonképpen a kevesebb adminisztráció érdekében született, tudtuk meg Tóth Csillától, a polgármesteri hivatal adóosztályának vezetőjétől, aki maga is úgy gondolja, ideje lenne változtatni ezen a megoldáson. Sokan ugyan tisztában vannak már ezzel az előírással, de van, akit meglepetésként ér a fizetési kötelezettség. Ráadásul olyan eset is előfordulhat, hogy valaki duplán fizet, például ha eladja gépjárművét, és ugyanabban az évben vásárol egy újat: az eladott autó után is ő adózik, hiszen január 1-jén még az ő nevén volt, és az új kocsi után is, mivel ha ő az első tulajdonosa, már év közben megjelenik az időarányos adókötelezettség. Csak akkor nem fizet a vásárlás évére, ha használt gépjárművet vesz.

Az adóosztály vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy az eladást érdemes mihamarabb bejelenteni az okmányirodánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!