Hírek

2006.09.12. 02:28

Mikor léphet egy ügyben a jegyző?

Zalaegerszeg - Nemrégiben a megyei főjegyzővel készített beszélgetésünkkor értesültünk egy söjtöri, rendőrségi eljárást is maga után vonó esetről, melynek részleteiről a község jegyzője tájékoztatott később bennünket.

nincs nev

Ilyen történetnek minősült az a söjtöri eset, amikor egy falubeli néni arról panaszkodott, hogy idén májusban valami okból elpusztultak a kacsái, ő arra gyanakodott, hogy permetszer okozhatta a bajt. Mint elmondta, kihívta a körzeti megbízottat, és a jegyzőt is, a rendőrségi eljárást a meghatározott határidő után bűncselekmény megállapíthatósága hiányában megszüntették, erről őt értesítették, de más nem történt az ügyben. A főjegyző asszony a rendelkezésére álló információk birtokában telefonálónknak elmondta, mód van arra, hogy jegyzőkönyv készüljön a bejelentésről, ennek alapján folytatható hatósági eljárás.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk Makkos Istvántól, Söjtör jegyzőjétől, aki úgy érezte, a főjegyzői interjú elmarasztalta őt. A történtekről a következőkben tájékoztatta lapunkat.

A tulajdonos bejelentést tett május 26-án reggel a helyi kmb-s rendőrnek, aki megkezdte az ügy kivizsgálását. Mivel a tulajdonos engem is értesített az esettel kapcsolatban, ezért kollégámmal a helyszínre mentem. Tapasztalva a rendőri intézkedést, mi elmentünk a helyszínről. A rendőrségi vizsgálat végeztével 2006. július 12-én kaptam meg az iratokat a rendőrségi eljárás megszüntetéséről. Az állatok elhullásától számított 47 nap után vettem kézhez az iratokat. Belátható, hogy ennyi idő távlatából már milyen lehetőségeim maradtak az ügy feltárására... Ismereteim szerint nincs jogosítványom bármilyen ügyet elvonni a rendőrségtől. Makkos István jegyző hozzátette, a törvényességi felügyeletet ellátó Közigazgatási Hivatalhoz kellett volna irányítani a panaszost.

Az eset általános tanulságokkal szolgálhat, ezért mi is a Megyei Közigazgatási Hivatalhoz fordultunk. Pais László, a törvényességi osztály munkatársa elmondta, a szervezethez nem érkezett erről az esetről bejelentés, s általában is kitűnő tapasztalataik vannak Söjtörrel kapcsolatban, a törvényességnek megfelelően működik az önkormányzat, a térségből érkező jelentős lakossági bejelentéssel sem találkoztak az utóbbi időben.

- Részleteiben nem ismerhetem az ügyet, de az általában érvényes tapasztalat, hogy amennyiben az állampolgár bűncselekményre gyanakszik, szándékos károkozást sejt, s ennek hangot is ad, akkor a rendőrség hatáskörébe tartozik a bejelentés, tehát a jegyző ez esetben is a jogszabályoknak megfelelően járt el - mondta érdeklődésünkre Pais László. - A hatósági és a rendőrségi eljárás párhuzamos folytatása ezek szerint nem volt indokolt.

A Közigazgatási Hivatal szakembere hozzátette, a települési jegyzőket, - köztük természetesen a söjtöri Makkos Istvánt - általában segítőkész, az állampolgárok érdekében tevékenykedő tisztviselőknek ismerik.

A főjegyzői interjú kapcsán felmerült konkrét panaszok alapján mindazonáltal rögzíthető, hogy alaposabban kell ismernünk a jogi lehetőségeinket, ha megfelelő hatósági segítséget szeretnénk biztosítani egy-egy ügyünkhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!