Hírek

2006.09.21. 02:23

Még a kétszázezer is túl sok

Zalaegerszeg (ahzs) - 100. születésnapja alkalmából nemrég meleg ünneplésben volt része Gerencsér Istvánnénak, aki a napokban elhunyt, ma lesz a temetése. Ami anyagilag nem könynyű a hátramaradónak.

nincs nev

- Nagyon jó anyós volt, annyira örültünk, hogy ajándékkosarat, virágcsokrot is kapott az önkormányzattól a 100. születésnapján, és üdvözlő levél is érkezett - mondta tegnap reggel elcsukló hangon, zavartan a telefonba. Szeretne méltó temetést. Dehát az összegek bizony meglepték. - Megélek, 72 ezer a nyugdíjam, nem arról van szó, csak sok a kiadás.

Aggódó szavait a Családi Intézet hallotta meg legelőször, próbált segíteni, ennek nyomán a mai búcsúztatást Virágh Judit térítés nélkül végzi majd el. De valószínűleg nem is ez lenne a legnagyobb tétel. Egy - mondjuk úgy - közepesen korrekt temetés majdnem kettőszázezer forintra rúg, s ebben nincs semmi extra. Gerencsér Józsefné kifizette az összeget.

De milyen segítség kínálkozik azoknak, akik nem képesek ennyi pénzt tartalékolni, habár úgy véljük, biztos mindenki tesz félre a temetésére. Mint a zalaegerszegi városgazdálkodás temetkezési ágazatának vezetőjétől, Siklósi Vilmostól megtudtuk, létezik az úgynevezett köztemetés, a szerény kivitelű végbúcsú, és a részletfizetés is járható út. Ebben az esetben egyiket sem kérte a hozzátartozó. Nyilván a köztemetéshez rossz érzések társulnak, pedig, mint a szakember mondta, még koszorút is biztosítanak.

A hatóságok sem hagyták magára a nénit, a polgármesteri hivatal népjóléti osztálya 17.800 forint temetési segélyt állapított meg. Bár ez nem fedezi a költségeket, hiszen jövedelemhez igazított összeg, amit a szociális törvény nyomán a helyi rendelkezés megenged.

- Sajnos a távolabbi rokonok meg éppen szüretelnek, el se jönnek - kesergett panaszosunk. Ez tán a legnagyobb baj...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!