Hírek

2006.09.07. 02:29

Királynéra hasonlít

Zalaapáti - Dr. Kocsis László rövid időre sem tud és persze nem is akar elszakadni szakmájától. Amint befejezte a munkát, szőlőhegye felé ve-szi az irányt, ahol saját nemesítésű fajtáinak termésében gyönyörködik.

Mórocz Zsolt

Van miben - mondhatnánk röviden és tömören, hiszen a keszthelyi Georikon Kar szőlészeti tanszék vezetőjének idén érett be először - egyelőre még névtelen - csemegeszőlője, mely amellett, hogy ízletes, súly tekintetében minden bizonnyal rekordokat döntöget.

- Egyedi fajtáról van szó, ilyet sehol másutt, csak ebben a kertben látni - mondta nevetve a helyszínen, bemutatva a termést. - A hazánkban nem nagyon ismert, mag nélküli Flame Seedlest, valamint a muskotályos Szőlőskertek Királynéja hibridjéről van szó. Kíváncsi voltam, mi kerekedik ki a keresztezésükből. Bevallom őszintén, eredetileg mag nélküli szőlőt szerettem volna előállítani, ez egyelőre nem sikerült, a többi tulajdonság azonban összejött: bőséges a termése, az ízvilága pedig nagyon jónak, különlegesnek mondható. Amúgy kései érésű, október második felében kell majd leszüretelni.

A méreteket érzékeltetve az új fajta terméséhez egy jókora Kardinál fürtöt helyezett, mely valósággal eltörpült mellette.

- A tanszéken úgy tanítjuk, hogy a 240 gramm fölötti fürtök már igen nagynak számítanak. Ez a Kardinál is ebbe a kategóriába tartozik - fűzte hozzá. - Az új fajta több fürtje ezt az értéket jócskán meghaladja, egyenként megközelítőleg három kilogrammot nyomnak. Arról nem is beszélve, hogy igen termékeny: hajtásonként több termést is hozott.

Dr. Kocsis László nem csupán egy fajtával kísérletezett, az általa Amicának nevezett szőlő - mely mag nélküli, peronoszpóra- és lisztharmattűrő - például szintén a csemegék körébe tartozik. A borszőlők között az Alexandriai Muskotályt a Cabernet Sauvignonnal, valamint a Rajnai Rizlinggel keresztez-te.

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

- Egyedi fajtáról van szó, ilyet sehol másutt, csak ebben a kertben látni - mondta nevetve a helyszínen, bemutatva a termést. - A hazánkban nem nagyon ismert, mag nélküli Flame Seedlest, valamint a muskotályos Szőlőskertek Királynéja hibridjéről van szó. Kíváncsi voltam, mi kerekedik ki a keresztezésükből. Bevallom őszintén, eredetileg mag nélküli szőlőt szerettem volna előállítani, ez egyelőre nem sikerült, a többi tulajdonság azonban összejött: bőséges a termése, az ízvilága pedig nagyon jónak, különlegesnek mondható. Amúgy kései érésű, október második felében kell majd leszüretelni.

A méreteket érzékeltetve az új fajta terméséhez egy jókora Kardinál fürtöt helyezett, mely valósággal eltörpült mellette.

- A tanszéken úgy tanítjuk, hogy a 240 gramm fölötti fürtök már igen nagynak számítanak. Ez a Kardinál is ebbe a kategóriába tartozik - fűzte hozzá. - Az új fajta több fürtje ezt az értéket jócskán meghaladja, egyenként megközelítőleg három kilogrammot nyomnak. Arról nem is beszélve, hogy igen termékeny: hajtásonként több termést is hozott.

Dr. Kocsis László nem csupán egy fajtával kísérletezett, az általa Amicának nevezett szőlő - mely mag nélküli, peronoszpóra- és lisztharmattűrő - például szintén a csemegék körébe tartozik. A borszőlők között az Alexandriai Muskotályt a Cabernet Sauvignonnal, valamint a Rajnai Rizlinggel keresztez-te.

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

- Egyedi fajtáról van szó, ilyet sehol másutt, csak ebben a kertben látni - mondta nevetve a helyszínen, bemutatva a termést. - A hazánkban nem nagyon ismert, mag nélküli Flame Seedlest, valamint a muskotályos Szőlőskertek Királynéja hibridjéről van szó. Kíváncsi voltam, mi kerekedik ki a keresztezésükből. Bevallom őszintén, eredetileg mag nélküli szőlőt szerettem volna előállítani, ez egyelőre nem sikerült, a többi tulajdonság azonban összejött: bőséges a termése, az ízvilága pedig nagyon jónak, különlegesnek mondható. Amúgy kései érésű, október második felében kell majd leszüretelni.

A méreteket érzékeltetve az új fajta terméséhez egy jókora Kardinál fürtöt helyezett, mely valósággal eltörpült mellette.

- A tanszéken úgy tanítjuk, hogy a 240 gramm fölötti fürtök már igen nagynak számítanak. Ez a Kardinál is ebbe a kategóriába tartozik - fűzte hozzá. - Az új fajta több fürtje ezt az értéket jócskán meghaladja, egyenként megközelítőleg három kilogrammot nyomnak. Arról nem is beszélve, hogy igen termékeny: hajtásonként több termést is hozott.

Dr. Kocsis László nem csupán egy fajtával kísérletezett, az általa Amicának nevezett szőlő - mely mag nélküli, peronoszpóra- és lisztharmattűrő - például szintén a csemegék körébe tartozik. A borszőlők között az Alexandriai Muskotályt a Cabernet Sauvignonnal, valamint a Rajnai Rizlinggel keresztez-te.

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

A méreteket érzékeltetve az új fajta terméséhez egy jókora Kardinál fürtöt helyezett, mely valósággal eltörpült mellette.

- A tanszéken úgy tanítjuk, hogy a 240 gramm fölötti fürtök már igen nagynak számítanak. Ez a Kardinál is ebbe a kategóriába tartozik - fűzte hozzá. - Az új fajta több fürtje ezt az értéket jócskán meghaladja, egyenként megközelítőleg három kilogrammot nyomnak. Arról nem is beszélve, hogy igen termékeny: hajtásonként több termést is hozott.

Dr. Kocsis László nem csupán egy fajtával kísérletezett, az általa Amicának nevezett szőlő - mely mag nélküli, peronoszpóra- és lisztharmattűrő - például szintén a csemegék körébe tartozik. A borszőlők között az Alexandriai Muskotályt a Cabernet Sauvignonnal, valamint a Rajnai Rizlinggel keresztez-te.

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

A méreteket érzékeltetve az új fajta terméséhez egy jókora Kardinál fürtöt helyezett, mely valósággal eltörpült mellette.

- A tanszéken úgy tanítjuk, hogy a 240 gramm fölötti fürtök már igen nagynak számítanak. Ez a Kardinál is ebbe a kategóriába tartozik - fűzte hozzá. - Az új fajta több fürtje ezt az értéket jócskán meghaladja, egyenként megközelítőleg három kilogrammot nyomnak. Arról nem is beszélve, hogy igen termékeny: hajtásonként több termést is hozott.

Dr. Kocsis László nem csupán egy fajtával kísérletezett, az általa Amicának nevezett szőlő - mely mag nélküli, peronoszpóra- és lisztharmattűrő - például szintén a csemegék körébe tartozik. A borszőlők között az Alexandriai Muskotályt a Cabernet Sauvignonnal, valamint a Rajnai Rizlinggel keresztez-te.

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

- A tanszéken úgy tanítjuk, hogy a 240 gramm fölötti fürtök már igen nagynak számítanak. Ez a Kardinál is ebbe a kategóriába tartozik - fűzte hozzá. - Az új fajta több fürtje ezt az értéket jócskán meghaladja, egyenként megközelítőleg három kilogrammot nyomnak. Arról nem is beszélve, hogy igen termékeny: hajtásonként több termést is hozott.

Dr. Kocsis László nem csupán egy fajtával kísérletezett, az általa Amicának nevezett szőlő - mely mag nélküli, peronoszpóra- és lisztharmattűrő - például szintén a csemegék körébe tartozik. A borszőlők között az Alexandriai Muskotályt a Cabernet Sauvignonnal, valamint a Rajnai Rizlinggel keresztez-te.

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

- A tanszéken úgy tanítjuk, hogy a 240 gramm fölötti fürtök már igen nagynak számítanak. Ez a Kardinál is ebbe a kategóriába tartozik - fűzte hozzá. - Az új fajta több fürtje ezt az értéket jócskán meghaladja, egyenként megközelítőleg három kilogrammot nyomnak. Arról nem is beszélve, hogy igen termékeny: hajtásonként több termést is hozott.

Dr. Kocsis László nem csupán egy fajtával kísérletezett, az általa Amicának nevezett szőlő - mely mag nélküli, peronoszpóra- és lisztharmattűrő - például szintén a csemegék körébe tartozik. A borszőlők között az Alexandriai Muskotályt a Cabernet Sauvignonnal, valamint a Rajnai Rizlinggel keresztez-te.

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

Dr. Kocsis László nem csupán egy fajtával kísérletezett, az általa Amicának nevezett szőlő - mely mag nélküli, peronoszpóra- és lisztharmattűrő - például szintén a csemegék körébe tartozik. A borszőlők között az Alexandriai Muskotályt a Cabernet Sauvignonnal, valamint a Rajnai Rizlinggel keresztez-te.

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

Dr. Kocsis László nem csupán egy fajtával kísérletezett, az általa Amicának nevezett szőlő - mely mag nélküli, peronoszpóra- és lisztharmattűrő - például szintén a csemegék körébe tartozik. A borszőlők között az Alexandriai Muskotályt a Cabernet Sauvignonnal, valamint a Rajnai Rizlinggel keresztez-te.

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

- Természetesen bármit bármivel keresztezhetünk, ám amikor a munkának nekiállunk, teljesen világosan meg kell fogalmaznunk a célunkat, azt, hogy pontosan mit, milyen tulajdonságokkal akarunk létrehozni. A sikert akkor könyvelhetjük el, ha olyan fajtát kapunk, melynek tulajdonságai jobbak, mint az ősöké. Említhetem akár a termés nagyságának, az íz-aromavilág, a fűszeresség, a betegségtűrő képesség vagy például a bogyók egyenletesebb érésének javulását.

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

Az új fajták bevezetése - melyhez szerinte nem kevés szerencsére is szükség van - nem megy egykönnyen, még akkor sem, ha az adott szőlőtulajdonságok kiemelkedőek.

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

- Tapasztalataink alapján a váltásra csak akkor kerítenek sort a gazdák, ha az valóban nagyon gazdaságos a számukra. Erre legjobb példa a cserszegi fűszeres elterjedése volt. Vallom: a szőlőtermesztést, borászatot nem elég csak tanítani, kutatni, a legeredményesebbek akkor lehetünk, ha kedvtelésből is foglalkozunk vele. Én a kertem-ben hobbi szinten kísérletezem. Az új fajtákat természetesen megmutatom ismerőseimnek, szakembereknek, de egyelőre leginkább csak gyönyörködöm a fürtökben.Akkor legeredményesebb a nemesítő, ha kedvtelésből is foglalkozik a szőlővel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!