Hírek

2006.09.06. 02:21

Kelendő falu: Óhíd

Óhíd - Az elnevezéséről ugyan még nem született döntés, ám az már biztos, hogy még e hónapban átadják a település új utcáját, benne a tizenhét lakótelekkel, pihenőparkkal, játszótérrel.

nincs nev

- Meglehetősen távolról, Komlóról települtünk feleségemmel és két gyermekemmel a zalai községbe, természetesen több szempont alapos mérlegelését követően - fogalmazott Horváth László. - A szakmai szempontok mellett nem keveset nyomott a latban, hogy kedvezményesen kaptuk az építési telket. Persze építkezhettünk volnaa szomszédos kisvárosokban is.

- Óhíd nyugalma, s a nagyobb települések gyors, könnyű elérhetősége is szerepet játszott a döntésünkben. No és persze az, hogy gyorsan befogadtak bennünket, s pár hónapon belül barátokra tettünk szert.

Mivel többen döntöttek hasonlóan, elfogytak az önkormányzati telkek, az igények azonban - talán annak köszönhetően is, hogy Óhídon jók az elhelyezkedési lehetőségek - nem csökkentek.

- Bajban voltunk, mert nem volt területünk, viszont nem szerettük volna megtörni a letelepedési dinamikát - mondta Hársfalvi Károly polgármester. - Ezért kezdeményeztük Kisgörbő felől a külterületi rész belterületbe vonását, ami kereken kétmillió forintjába került az önkormányzatnak. A beruházást már tavaly szerettük volna befejezni, de ezt anyagilag nem tudtuk finanszírozni. Így csak a villanyhálózat készült el 2005-ben.

A többi munkához a saját erőhöz anyagi segítséget a Zala Megyei Területfejlesztési Tanácstól kapott a település, mely a költségek 40 százalékával támogatta a 8,4 millió forintos beruházást. Ennek keretében elkészül a lakóutca, mely egyelőre nem kap aszfaltburkolatot, arra számítva, hogy az elkövetkezendő években kiépülhet a községben a szennyvízcsatorna-hálózat. A vízelvezető rendszert kiépítik, a gázcsonk pedig az utca végén kapott helyet. A telkek értékesítési módjáról még nem született döntés, ez a következő képviselő-testület dolga lesz. Annyi bizonyos, hogy az érdeklődés már most sem kicsi, a magyarok mellett külföldiek is pályázni kívánnak. A fiatalok minden bizonnyal előnyt élveznek majd, hiszen Óhídon az is régóta tendencia, hogy évről évre növekszik a lakosság létszáma, a betelepedéseknek és a születéseknek köszönhetően egyaránt. Igaz, ez a folyamat idén megtorpanni látszik, talán azért is, mert nem volt hadra fogható építési telek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!