Hírek

2006.09.07. 02:23

Felére csökkent a pollenterhelés

Zalaegerszeg (ag) - A megye területének 8-10 százaléka fertőzött parlagfűvel, hangzott el tegnap a közigazgatási hivatal által a jegyzők tájékoztatására szervezett értekezleten.

nincs nev

Ezzel a megyék között a középmezőnyben helyezkedik el Zala, mutatott rá dr. Németh Istvánné, az ÁNTSZ laboratóriumvezetője. Hozzátette, tavalyhoz képest a pollenterhelés a felére csökkent. Ez jó hír a 11 ezer zalai pollenallergiásnak és 4 ezer asztmásnak.

Mindezt azért volt fontos elmondani az önkormányzati szakemberek előtt, mert a parlagfű elleni harcból jelentős rész hárul rájuk is. Fertőzött belterületek esetében például nekik lehet bejelentést tenni, s ők intézkedhetnek. Ráadásul július elseje után felszólítás nélkül megindítható a hatósági eljárás, a kényszerkaszálás.

Árvolt Gyula, a megyei földhivatal vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt évhez viszonyítva idén 12 százalékkal több területen derítettek fel parlagfűfertőzést. Közel két hónapnyi helyszínelés eredményeként 109 foltban 300 hektár parlagfüvest találtak. Ebből növényi kultúrában 171 hektárt, ráadásul 150 hektárnyit egyetlen külföldi gazdálkodó területén, Zalatárnok mellett, ahol a tökföldön virult a parlagfű is. A hozzájuk érkezett közel száz lakossági bejelentés 60 százaléka elgyomosodott területről szólt, s kétharmaduk zártkertek állapotát tette szóvá. Mint a hivatalvezető rámutatott, gyakran hatástalan a földvédelmi eljárásuk, mert a tulajdonos idős, ezért nem tudja végrehajtani, szegény, ezért nem tudja mással elvégeztetni és kifizetni a bírságot. Tapasztalataik szerint az ilyen jellegű ügyek negyedében fizet az eljárás alávont tulajdonos. Mindazonáltal megelőző hatással bír ténykedésük. Ahol már büntettek, ott általában nem kell ismételten fellépniük, ahol megjelenik autójuk, ott a szomszédok is kaszára kapnak.

Beszámolóját a földhivatali szolgáltatások tarifáinak ismertetésével folytatta. Ennek lényege, hogy állami támogatásuk fogytával a díjmentes szolgáltatásokért is költségtérítést kérnek.Költségtérítést kérnek a díjmentes szolgáltatásért is

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!