Hírek

2006.09.23. 02:29

Emberi életre alkalmatlan

Keszthely - Több mint egy éve húzódik a Szendrey telep egyik szociális bérházának ügye. Az omladozó, balesetveszélyes tetőt ugyan kicserélték, most mégis újra le kellene bontani, az ugyanis gyúlékony, életveszélyes.

nincs nev

Az asszony levelében arról is panaszkodott, hogy a tetőről folyamatosan hullik a cserép, ezért szerinte a teljes fedést is ki kellene javítani.

Minthogy az érintett szükséglakások műemléki területen vannak, várható volt, hogy a felújítási munkák elhúzódnak majd, arra azonban valószínűleg senki nem gondolt, hogy több mint egyéves várakozás után életveszélyesen gyúlékony tető kerül a lakók feje fölé.

Történt, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tavaly novemberben arra kötelezte a Pannon Egyetemet, hogy a szükséges javításokat végezze el. Ezt a határozatot az egyetem fellebbezése követte, így egy ideig ismét nem történt semmi. Többszöri levélváltást követően aztán az egyetem mégiscsak kénytelen volt felújíttatni az omladozó ház villanyhálózatát, sőt, a balesetveszélyes tető cseréjét is elrendelték. Ekkor kerültek ki azok a táblák is, amelyek omlás- és életveszélyre figyelmeztetik a ház közelében járókat. A táblák egyébként a mai napig a lakóház előtt állnak, szép virágos környezetben. Az ott lakók ugyanis az életveszélyes állapotok ellenére is szépen virágosítják portájukat, a szociális bérleti díjat pedig továbbra is fizetik az egyetemnek.

A veszélyes tetőt idén tavasszal végül lebontották, és el is kezdték az újjáépítését. A cseréptető helyére ideiglenesen bitumenes hullámlemezt akartak építeni, mint később kiderült: szabálytalanul.

- Aratás előtti szemlét tartottunk a területen, amikor teljesen véletlenül észleltük a szabálytalanságot - mondja kérdésünkre Czefernek József, kiemelt tűzvédelmi főelőadó, a keszthelyi tűzoltóság munkatársa. - Mint szakhatóság azonnal észrevételeztük a dolgot, és értesítettük is a műemlékeseket.

A tűzvédelmi szakember szerint, a tető ideiglenesen sem maradhat a házon, a fedésre használt anyag ugyanis rendkívül gyúlékony, és balesetveszélyes.

- Ha a bitumenes hullámlemez begyullad, gyakorlatilag nem marad menteni való, a ház ugyanis pillanatok alatt leéghet.

A tűzoltók úgy tudják, figyelmeztetésükre újabb határozat született: a tűzveszélyes tetőt le kell bontani. Ezzel szemben azonban a Pannon Egyetem gazdasági hivatalában nem tartották valószínűnek, hogy újra költeni szándékoznának a veszélyes épületre:

- Az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem lennének ott lakások - fogalmazott érdeklődésünkre Horváth Jenőné gazdasági főigazgató. - Ennél több pénzt nem érdemes rájuk költeni, hiszen ezek az épületek nem jelenthetnek végleges megoldást a lakóknak sem.

Horváth Jenőné azt is kijelentette: az egyetemnek sem anyagi, sem szervezeti lehetősége nincs a szociális lakások fenntartására. Nem is feladatuk persze a szociális szolgáltatás, elegendő önkormányzati lakás híján azonban a rászorulók kénytelenek továbbra is ott lakni.

Horváthné Simon Annamária és a többi lakó ezzel együtt továbbra sem tudja, mi lesz majd velük.

- Ugyanolyan életveszélyes a tető, mint eddig volt. Múlt héten levelet kaptunk az örökségvédelmi hivataltól. Azt írják, az egyetem hatvan napot kapott a tető újbóli kijavítására, de felénk se néztek azóta - panaszolja a fiatalasszony - Ráadásul a padlás az előző építkezés után tele van törmelékkel. Most attól félünk, hogy a fejünkre szakad a mennyezet.

A család egyébként fatüzelésű kályhával fűt. A parányi lakásba belépve kellemes meleg sugárzik, a kályha a lakás közepén, az előszobaként is funkcionáló konyhában áll. Annamária azt mondja, a nedves lakás miatt Krisztián, a fiúk gyakran betegeskedik, ezért már ilyenkor muszáj begyújtaniuk. A nyolcéves forma kisfiút több légúti betegséggel kezelik, és többféle allergiája is van.

- Ilyen környezetben egyáltalán nem szabadna élni - kapcsolódik be a beszélgetésbe a családfő is. Horváth István szerint elképesztő az állapot, hogy tizenkét lakásra mindössze négy mellékhelyiség jut, ráadásul udvaron.

A Szendrey telep többi lakója sem kifejezetten elégedett a környezettel. A tágas, gaztól felvert egykori uradalmi udvarban több mint 130 ember él, a telepen van kocsma, és bolt, a lakók mégis elégedetlenkednek.

- Akik itt, ezen a részen laknak azt mondják, a patkányok miatt esténként már nem mernek kijönni a lakásokból - int az egyik távolabbi házsor felé Szabó Ferenc. Anyósa és apósa lakik a félreeső városrészben, a férfi gyakran kijár hozzájuk látogatóba. - Itt áll halomban a trágya az udvaron, a bűztől nem lehet megmaradni.

Szabó úr azt mondja, az áldatlan állapotok miatt bejelentést is tett a városi ANTSZ-irodában.

- Volt is kint kocsival egy nő, megnézte az udvart, de azt mondta, nem különbözik ez akármelyik falusi szemétdombtól. Pedig itt gyerekek futkároznak a trágyában és játszanak a szemét között. Csoda hogy eddig nem kaptak komolyabb fertőzést - háborog a középkorú férfi.

- Valóban jártam a Szendrey telepen - mondja Targubáné az ÁNTSZ keszthelyi irodájának munkatársa -, de nem láttam semmi olyat, ami miatt eljárást kezdeményezhettem volna. Ha mégis találnának valami szabálytalant, szóljon bárki, nagyon szívesen körülnézek újra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!