Hírek

2006.09.22. 02:29

Előny és hátrány is egyszerre

Lovászi - Volt időszak, amikor a község az ország legismertebb települései közé tartozott, a hírnevet a föld mélye hozta a községnek. A múlt század közepén feltárt olajmezők aztán lassacskán kimerültek, a virágzó üzletág kivonult a településről. Ám a falubeliek ma is szívesen mesélnek róla.

nincs nev

- Tulajdonképpen egy új falu épült fel a domboldalon - mondja az az utcán sétáló férfi, akit elsőként szóra bírunk. - Ez a lakótelep, melynek megvolt mindene. Ide épült az iskola, itt volt a környék első strandja, az orvosi rendelő, s még a munkásszálló és a kultúrház is ide települt. Mindez azért, mert ide költöztek azok a mérnökök, akik egy más életformához szoktak. Még a horgászatot is ők kedveltették meg a térségben. A lakótelepen élők talán ezért is éreztették oly sokszor a kútfejiekkel és a lovásziakkal, hogy ők a felsőbbrendűek.

- Nem vagyok tősgyökeres lovászi, kilenc éve költöztünk ide. Az egyetlen nagy hátrány a kamionforgalom, de vannak a településnek szép számmal előnyei is. Ilyen például az élénk társadalmi élet és összefogás. Van a falunak énekkara, színjátszó köre, s minden rendezvényen bemutatkoznak - mutat rá egy más aspektusra Simonné Ernszt Mónika.Rendezvényből pedig akad bőven Lovásziban. Vasárnap három órakor például dr. Veres András püspök szenteli fel a szintén társadalmi összefogással felújított Szent Család-szobrot. De ez már nincs szoros összefüggésben az olajos múlttal, melyről a település polgármesterét is kérdeztük.

- Kettős dolog ez, hiszen a megörökölt, s rossz állapotban lévő objektumok nagy terhet jelentenek az önkormányzatnak, de a kép ennél azért jóval árnyaltabb, hiszen profitáltunk is az olajos múltból - mondja Boa Sándor, aki maga is az olajiparból került a település élére, így erős érzelmi kötődés is motiválja, amikor arról számol be, hogy a fénykorban, a tankállomásokat is belevéve, mintegy 2000-en dolgoztak Lovásziban. Ez a szám aztán fokozatosan csökkent, a nyolcvanas években 760 körül volt a foglalkoztatottak száma, majd a kilencvenes években kft.-kre bomlott az egykori vállalatóriás. Ma már csak a száz főnek munkát adó Oiltech Kft. tevékenysége kötődik szorosan az olajhoz.

Boa Sándor arról is beszámol, hogy a leszerelt légvezetékek tartóoszlopai ma is rontják a faluképet, de az egykori gyárépületek állapota sem túl rózsás. Amit hasznosítani szeretnének, az a környék legnagyobb befogadóképességű művelődési háza.

- Szeretnénk átvenni az üzemeltetését - mondja az önkormányzati vezető, majd arról beszél, hogy természetesen ennek is megvan a maga rizikója, hiszen csak akkor van értelme a ház fenntartásának, ha ki is tudják használni. Az önkormányzat amúgy mindent megtesz annak érdekében, hogy felújítsa a tulajdonában lévő épületeket, ám mindez elsősorban pénzkérdés, így a pályázatokhoz próbálják az önrészt biztosítani. Ugyanilyen terhes örökség az út- és járdahálózat, Boa Sándor szerint azokat az olajipar fénykorában kellett volna megfelelő állapotba hozni, amikor még volt rá elegendő pénz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!