Hírek

2006.09.22. 02:27

A zalai erdőkben sok az ehető gomba

Nagykanizsa (sza) - Újra itt az ősz, egyre többen kapnak kedvet az ebédre-vacsorára való gomba szedéséhez. Mire figyeljünk - erre Dávid Zoltán nagykanizsai gomba-szakellenőrrel kerestük a választ.

nincs nev

- Mielőtt elindulunk otthonról, érdemes alaposan felkészülni. Vigyünk magunkkal gumicsizmát, a kullancsok miatt zárt ruhát öltsünk. Természetesen gondoljunk arra is, hogy a talált gombákat miben szállítjuk majd - erre a célra a legjobb egy fonott vesszőkosár, mert abban elférnek, ráadásul nem füllednek be, mint a nejlonszatyorban. Tartsunk magunknál egy kést is, amivel könnyen el tudjuk vágni a gomba szárát, a föld és a tönk találkozásánál. Ne húzzuk ki, mert akkor nem tud tovább szaporodni. - Merre érdemes keresgélni gomba után? - Igazából bármerre, árnyékos erdőkben, napsütötte réteken egyaránt kedvező körülmények között nő a gomba. Itt Zalában például galambica, rókagomba, vargánya, mezei csiperke és szegfűgomba terem leginkább. - Gyűjtés közben mire figyeljünk? - Arra nagyon ügyeljünk, hogy fajtánként különítsünk el minden gombát, tehát az egyformákat tegyük papírzacskóba. Így a kosáron belül nem keveredhetnek össze, és ha véletlenül mérges gomba kerül közéjük, nem kell kidobni az egészet. - Meg kell mutatni a gyűjtött gombákat szakembernek? - Amennyiben saját fogyasztásra szedjük, nem kötelező, de mindenkinek ajánlanám, hogy a talált gombát vigye el, és mutassa meg egy gombaszakértőnek. Példának okáért nálunk, a nagykanizsai vásárcsarnokban mindennap, az önkormányzati piac nyitvatartási idejében három-négy szakellenőr dolgozik, és ingyen vizsgálunk!- Szakkönyv esetleg pótolhatja a szakértő tudását? - Semmiképpen sem! Vannak nagyon jó gombahatározók, de inkább tájékozódásra használjuk, ne bízzunk meg tökéletesen abban, hogy a papír alapján pontosan meg tudjuk állapítani, mit is szedtünk. Előfordult a gyakorlatomban olyan eset, amikor két kosár gombával állított be hozzám egy illető, s kiderült: csak és kizárólag gyilkos galócát szedett. Ne higgyünk a szomszédnak sem, hiába állítja, hogy jó az a gomba, azért biztos ami biztos alapon mutassuk meg szakembernek. Sokat veszthetünk, ha a szomszéd téved... - Mit tegyen az, aki távol lakik a várostól, és aznap már nem tudja megmutatni a szedett gombáját szakértőnek? - Amennyiben lehetősége van rá, helyezze ki egy füves területre, teljesen szabadon. Ha természetes környezetében éjszakázik a gomba, hajnalban rászáll a harmat, akkor másnap abszolút frissen vihetjük ellenőriztetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!