Hírek

2006.09.04. 02:27

A szőlő ünnepe

Balatongyörök, Felsőpáhok - Szőlőprést szállító lovas kocsi, vidám jelmezekbe öltözött helybeliek, zászlóforgatók, táncosok részvételével rendeztek szüreti felvonulást a településen szombaton.

nincs nev

- A szőlészet és borászat változó és jobb időket váró helyzetben van településünkön. Ennek ellenére nem panaszkodhatunk, hiszen az e témakörben rendezett fesztiválok az idegenforgalmi vonzás miatt lehetőséget biztosítanak a gazdák számára, hogy eredményesebben értékesíthessék boraikat. Ha ezt nem tennénk, bizony elég keserű kenyeret szelhetnének a szőlő mellé, s talán a borászat jövője is megkérdőjelezhető lenne - adott helyzetképet Kiss László Tibor, aki ezúttal nemcsak a polgármesteri, hanem - régi hagyományként - a szüretbírói tisztet is betöltötte.

A menet a Balaton-partig vonult, ahol Kiss Bódog Zoltán elnök részvételével felavatták a Zala Megyei Közgyűlés által a településnek adományozott Bacchus-szobrot, majd eredményeket hirdettek. A szüreti vigasság mellett ugyanis párhuzamosan rendezték meg negyedik alkalommal a halászléfőző-versenyt, melyre tizenhárom nevezés érkezett. Az első helyen a balatongyöröki kötődésű Soós Levente, a másodikon a helyi horgászegyesület csapata végzett. A rendezvény keretében adták át a virágosítási verseny díjait. Az épített örökség védelméért Bödecs János, a legvirágosabb utcarészletért Rógán Tamás kapott jutalmat. A falusi kertek kategóriában Csizy Tiborné vehetett át elismerést, a legvirágosabb étterem Piszter Péternéé lett. A Virágos Balatongyörökért Starcsevics Tibor és Vajdáné Prótár Katalin kapott díjat, mígNagy Jánosné tárgyjutalmat érdemelt azzal, hogy a falunak egy prést adományozott.

Szombaton szüreti felvonulást rendeztek Felsőpáhokon is, ahol a vidám menet szintén végigvonult a településen, melynek több helyszínén kisbíró népszerűsítette az idei borokat, s persze a vigasság programját. Énekesek és táncosok fellépése mellett házi borversenyt rendeztek,s a tűzijáték és a szüreti bál sem maradt el. Hévízen az egregyi szüret rendezvényei kínáltak szórakozási lehetőséget a hét végén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!