Hévíz

2015.07.01. 15:04

Szelektíven a házaknál is

Hévíz - Júliustól a magánházaknál is elindul a szelektív gyűjtés a fürdővárosban, a Zalaispa Zrt. kéthetente csütörtökön viszi majd el az e célra biztosított sárga zsákokat. Egyebek mellett erről döntött legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete.

Varga Lívia

Elhangzott: a szolgáltató a műanyag, papír és fém csomagolási anyagokkal vezeti be a szelektív gyűjtést, melynek gyakoriságát mindig a közszolgáltatási szerződés éves felülvizsgálatakor rögzítik majd.

A testület határozott egy, az Árpád-kori templom környékén lévő, jelenleg szántóföldként hasznosított terület megvásárlásáról is, amely a későbbiekben parkolóként funkcionálna a temető látogatói és a szőlőhegyi rendezvények résztvevői számára.

Határozat született arról, hogy a város az idei lakossági víz- és csatornaszolgáltatás díjának csökkentésére pályázatot nyújt be a Magyar Államkincstárhoz, mivel ezen közszolgáltatás lakossági összevont nettó díja meghaladja a köbméterenként 1002 forintot.

A testület elfogadta a pravoszláv egyház kápolnaépítési igényét, jelenleg ugyanis az egyházközösség a római katolikus templomban tartja összejöveteleit. A tízszer tíz méteres épületet a volt salakos teniszpálya területén, a szaunaház vonalában, a Helikon utcától mintegy 30 méterre építhetik fel.

A mozi épületének  homlokzati hőszigetelése és a nyílászárók cseréje az előzetes számítások szerint nettó 17 millió forintba kerül Fotó: Péter B. Árpád

Tárgyalt a grémium a fogászati alapellátás működéséhez szükséges eszközök biztosításáról is. Mint elhangzott, a város felmérést készít arról, milyen eszközök beszerzése indokolt, s ezek mennyibe kerülnek, majd ezen ismeretek birtokában későbbi ülésen döntenek a beszerzésekhez szükséges összegről. Azt azonban már most leszögezték: az önkormányzat a későbbiekben ellenőrizni kívánja az eszközök felhasználását.

Két értékbecslő véleményét is meghallgatva eladják az önkormányzat vitorlás hajóját a keszthelyi Jacht Klubnak erről is döntöttek a képviselők. A gyerekek versenyzésére alkalmas és az elmúlt 15 évben is a klub által használt hajó továbbra is a Hévíz nevet viseli, és a gyerekek oktatására használja a szervezet, s a megállapodás értelmében az oktatásra jelentkezők között a hévízi gyerekek előnyt élveznek majd.

A polgármesteri keret terhére kifizetendő támogatásokról is döntés született: a csíkszeredai árvácskákat, akik fel is lépnek Hévízen, 250 ezer forinttal segíti a város, ahogy a délvidéki Tisza-menti Gyermekfilharmónia csoportot is. A Musica Antiqua Együttesnek 450 ezer forintot szavaztak meg zenei tábor rendezésére, továbbá hangszer- és ruhafelújításra.

Az önkormányzat pályázatot írt ki óvodapedagógusi és óvodavezető posztra. Döntés született továbbá arról is, hogy a város helyet biztosít a cserszegtomaji óvodásoknak az ottani óvoda nyári leállása idejére, térítés ellenében. Hévízen ugyanis a Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda két tagintézménye felváltva biztosítja nyáron az ügyeletet.

Az önkormányzat nemrég pályázatot nyújtott be az Illyés-iskola energetikai korszerűsítésére. A kivitelezés várható költsége nettó 64 millió forint, így a kiírásban elnyerhető nettó 105 milliós keretösszegbe még a Fontana Filmszínház és Muzeális Gyűjtemény épületének energetikai felújítása is beleférne. Az előzetes számítások szerint a homlokzati hőszigetelés és nyílászárócserék várható költsége ugyanis nettó 17 millió forint. A testület engedélyezte az energiahatékonysági projekt kidolgozását és a pályázat benyújtását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!