Hévíz

2014.08.17. 16:48

Népszerű Hévíz az orosz vendégek körében

Hévíz - Nem esett vissza a Hévízre érkező orosz vendégek száma a fürdővárosban, és az elkövetkezendő hetekre szóló foglalási adatok is kedvezőek. Bár sok sajtóhír arról szól, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt kevesebben érkeznek ebből a térségből, a helyi idegenforgalmi szakemberek többsége cáfolja ezt a hírt.

Keszey Ágnes

Egyre több a cirill betűs felirat a fürdővárosban. Fotó: Keszey Ágnes

A vendégek egy része repülővel érkezik a fürdővárosba, méghozzá a Hévíz-Balaton Airporton heti rendszerességgel landoló járattal.

- A menetrend szerinti gép folyamatosan 90% feletti telítettségű. Főként Moszkvából és környékéről érkeznek hozzánk vendégek, ezt a küldőpiacot folyamatosan bővítjük az utazási irodákkal együttműködve. A 20 ezer példányszámú Airport magazint, mely Magyarországra és Hévízre irányítja a figyelmet, több mint 20 orosz város utazási irodáiba juttatjuk el. A tó jellegzetességei miatt nem beszélhetünk szezonalitásról, télen is erős a vendégforgalom, sőt a pravoszláv karácsony idején, amikor ünnepi programokat is szervezünk, charterjáratok érkezését is tervezzük - szól a tervektől Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

- Kismértékű csökkenés az ukrán vendégek, valamint a kevesebbet költő, főként egy-két napra érkező, buszos turisták számában tapasztalható, ám ők főként Budapestre látogatnak. A Hévíz iránti érdeklődés nem csökken, az ide érkezők átlagosan 10-12 napot töltenek el itt - összegzi tapasztalatait egy beutaztatással foglalkozó utazási iroda marketingvezetője, Petrov Alexej.

- A híresztelésekkel ellentétben nem csökkent, inkább emelkedett az ideérkező vendégek száma - emeli ki Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Horváth Orsolya. - Az idei év első félévében közel 88 ezer vendéget, 47 ezer vendégéjszakát regisztráltunk. Valamivel több mint 40 ezer volt a belföldi vendégéjszaka, a legfőbb küldőterületek, a német piacról érkezők 22 ezer, az oroszok pedig 12.800 vendégéjszakát töltöttek el nálunk idén januártól június végéig.

Hévíz vonzó az orosz turisták számára. Fotó: Keszey Ágnes

A hévízi turisztikai iroda vezetője hozzáteszi: A termálvíz és a gyógyászat, a különböző kezelések és az ezekre épülő szolgáltatások igen vonzóak az orosz vendégek számára. Fiatalok is nagy számban érkeznek, ők főként a prevenciós jellegű kezelések a program- és szórakozási lehetőségek miatt.

- Hozzánk a gyógyulni vágyó középréteg érkezik, akik a csomagok mellé előre plusz kezeléseket is igényelnek. A vendégkör 30-33%-át teszik ki - mondja Mácsai Péter, egy hévízi szálloda igazgatója. - Az orosz vendégek folyamatosan érkeznek, a jövőbeni foglalások terén néhány lemondás volt, de ezek nem számottevőek. A jövő azonban kérdéses, félő, hogy a konfliktusok miatt valóban csökkenhet az ideérkező orosz vendégek száma.

A szálloda termálmedencéje is kedvelt. Fotó: Keszey Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!