Hévíz

2014.06.11. 12:13

Viszik a közösségi kerékpárokat

Hévíz – Naponta átlagosan negyvenen veszik igénybe a hévízi közösségi kerékpáros rendszert, amelyet június 1. óta használhatnak a helyiek és az üdülővendégek.

Szabó Judit

Egy hónapos próbaüzem után május végén avatták fel Hévíz közösségi kerékpáros rendszerét. Magyarországon a zalai város a harmadik, ahol bárki magával vihet az utcáról egy önkormányzati tulajdonú kerékpárt, s közlekedhet vele. Négy dokkoló állomáson (Festetics Fürdőház, nagyparkoló, Egregy és a városháza előtti tér) 30 biciklit lehet kikölcsönözni, október végéig ingyenesen. Ehhez egy Tourinform irodában ezer forint kaució ellenében beszerezhető kártya szükséges.  A június elseje óta működő rendszer eddigi tapasztalatairól Kepli József János alpolgármester elmondta, hogy naponta átlagosan negyven kölcsönzést regisztrálnak, s elégedett ezzel a forgalommal.

– Elsősorban középkorú és idősebb német házaspárok használják a kerékpárokat.  Legtöbbször Egregyre mennek ki,  de népszerű célállomás a gyógyfürdő is. Panasz eddig nem érkezett, műszakilag minden rendben van. Esetenként azért kérnek segítséget az ügyfelek, mert nem találják, hová kell tenni a kártyát ahhoz, hogy a biciklit kivehessék a dokkolóból – mondta az alpolgármester.

 

A HeBi (így hívják a hévízi biciklis rendszert) Magyarországon a legmodernebb, sok újdonsága van.

–  A kerékpárok speciálisak, a fékbowdent és a láncot beépítették a vázukba, s oda rejtették a GPS-t is. Ezzel nyomon követhető, hogy hol jár a bicikli. Csak Hévíz területén szabad használni. Ha elhagyják vele a várost, kellemetlen hangjelzés figyelmeztet arra, hogy vissza kellene fordulni. Ez is a közelmúltbeli fejlesztések eredménye  – említette Kepli József János, hozzátéve, hogy a szolgáltatáshoz kidolgoztak a biciklizőknek egy virtuális városnéző programot.

– A kerékpáron található egy dinamikus QR kód, a mögötte lévő tartalom gombnyomásra változtatható. A bicikliző leolvashatja a tartalmat azon a nyelven, amelyen az okostelefonja kommunikál,  választhat a felkínált útvonalak közül, s a rendszer elkalauzolja –ismertette a lényegét.

Már gondolkodnak az október végéig ingyenesen használható közösségi kerékpáros rendszer továbbfejlesztéséről: a tervekben még öt kerékpár beszerzése szerepel. Ha a szolgáltatás beválik, két új dokkolóállomást is építenek, kifejezetten a hévízi lakosok közlekedését, akár munkába járását segítendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!