Ornitológia

2018.02.19. 13:00

A kékcinege a kedvence a botfai fiúknak

Immár országos hírű madarászcentrumnak számít az Erdődy– Hűvös-kastély, ahol a 9. évébe lépett a rendszeres madárgyűrűzés, s ahol menedéket is nyújtanak a rászoruló tollas jószágoknak.

Fincza Zsuzsa

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az elmúlt hét szombatja is mozgalmasan telt, ottjártunkkor Gál Szabolcs, a Domberdő Természetvédelmi Egyesület ornitológus vezetője éppen a 12. madárkát szabadította ki a hálóból és mutatta meg egy vidám tinédzserkorú fiúcsapatnak.

Robi, Krisztofer-Bulcsú, Gebo, Olivér, Krisztián és Raul a zalaegerszegi Speciális Gyermekotthon – régen a botfai fiúnevelő intézet néven volt ismert – lakója.

Büszkén újságolták, hogy kéthetente ez a programjuk, s olyan madarakkal is megismerkedhettek, amelyekről addig még csak nem is hallottak.

- A kedvencünk a kékcinege, olyan kedves és törékeny madárka – mondta egyikük, s amilyen szerencséjük van, Gál Szabolcs éppen ilyet szabadított ki a hálóból. Egyébként a srácok legkedvesebb időtöltése a foci, kijárnak a meccsekre és Vank Imre gyermekvédelmi asszisztens, a fiúk kísérője elárulta, tervezik intézeten belül egy focicsapat megalakítását. Egyébként moziba és más programokra is elmehetnek az otthon lakói.

Gyűrűzés

Amúgy a szombat „meggyvágós nap” volt, a cinegék és verebek mellett sorba keveredtek a hálóba a viszonylag nagyméretű csinos madárkák. A Mindszenty Ifjúsági Ház szervezésében az idei téli gyűrűzési szezont november 18-án kezdték, s a múlt szombati volt a 7. alkalom. Összesen 365 madarat tudtak elkapni, megvizsgálni és adataikat rögzíteni. Közülük 271-re került jelzés, a többit gyűrűsen fogták vissza.

Fotós: Fincza Zsuzsa

Több olyan tollas teremtmény is a hálójukba akadt, amelyekhez először volt szerencséjük, első ízben került botfai azonosító nagy őrgébics, süvöltő és barkóscinege lábára. Az utóbbi gyönyörű cinegefajnak ez volt a második zalaegerszegi megfigyelése, évekkel ezelőtt egy Gébárti-tavi akció során került szem elé.

A 2017-es évben a 42 gyűrűzési alkalommal összesen mintegy 1000 madarat láttak el azonosító jellel, 12 új madárfajjal 59-re gyarapodott a Botfán lajstromba vett fajok száma. Barkóscinegét, búbos cinegét, csicsörkét, fülemülét, hamvas küllőt, mezei poszátát, nádirigót, nagy őrgébicset, rövidkarmú fakuszt, seregélyt, süvöltőt, szürke légykapót először 2017-ben fogtak meg ezen a vidéken.

A madarászásra egyébként március közepéig kéthetente nyílik lehetősége az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!