Hétvége

2013.02.01. 12:30

Gólt nem lehet az öltözőből fotózni

Nem vonulnak véres háborúba, nem tárnak fel ősi kultúrákat, nem kutatják az óceán mélyét. Mégis megvannak a maguk csatái, megtalálják a mindennapok egzotikumát, s lejutnak a valóság mélyébe. A vidéki sajtófotósok munkája tán nem csupa romantika, de annál életszagúbb.

Magyar Hajnalka

E munkába kínál most bepillantást a III. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás a Hevesi Sándor Színház galériájában. Immár harmadik alkalommal mutatja meg életképességét e kezdeményezés, amelynek jóvoltából méretes album nyílik ki előttünk a megyeszékhely elmúlt évi történéseiről. A legemlékezetesebb pillanatok Katona Tibor (Zalai Hírlap), Ohr Tibor (szabadúszó), Pezzetta Umberto (Zalai Hírlap), Seres Péter (hivatalos városi fotós) és Varga György (MTI)  kamerájának vándorútját dokumentálják, hol, hol nem fordult meg az öt fotós  a 2012-es év 365 napján.

Mert számukra nincs nyugodalmas éjszaka, hétvége, vagy ünnep, helyesebben nagyon is van, mégpedig munkával teli.  Hiszen az ipari baleset nem várja meg udvariasan  a reggelt, a nagyszombati fotó nem készülhet el kedden,  s a gólt sem lehet lefényképezni az öltözőből.  Ott és akkor kell megnyomni a gombot, ahol és amikor tetten érhető a  tűnékeny  pillanat.  És úgy  elkapva, megkomponálva,  hogy a fotó több legyen szimpla vizuális közlésnél, hogy  kiragadja a szemlélőt a képi közhelyek szürke lapályából.

Lássunk, miben forr ki e törekvés?

Pezzetta Umberto például a tanévkezdést megörökítő képén befotózott a padok alá. Csupa gyerekláb látszik a felvételen, de ezek a lecsúszott zoknik, kószáló szandálok, peckesen  kandikáló hüvelykujjak  legalább annyit elmondanak az elmúlt nyár emlékeiről, mint a tán éppen megszülető fogalmazás.

 

Pezzetta Umberto: Spárga - tornászverseny az Adyban

 

 

Pezzetta Umberto: Istentisztelet - Áder János Egerszegen 

Seres Péter, az Omega együttes jubileumi koncertjén a  Régi csibészeket örökítette meg. Nem, nem a színpadon, hanem a közönség soraiban, amint kopaszodó fővel, egymást átkarolva fújják a dalt.

 

 

Seres Péter: Varázslat - KRESZ-parkot avattak a megyeszékhelyen a  Kodály úti óvodában

Katona Tibor keze nem remegett meg, amikor egy disznóölésen felpattant a már elkábított  és megbökött állat.  A pillanat ijesztő, véres dráma, tán látni sem akarjuk, de ettől még megtörtént, igaz.

 

Katona Tibor: Formák és idomok - hastáncgála

Varga György festői nagytotált komponált a MOL telephelyen történt tartálybalesetből, izgalmas kontrasztot ébresztve a nyugalmasnak tűnő  éjszakai látkép és a veszélyt rejtő fejlemények között.

 

Varga György: Generációk - Lendvai Zoltán atya gördeszkapályát avat

Ohr Tibor Izomépítők című sorozatán a koncentráció, a férfias eltökéltség szólít meg bennünket.

 

Ohr Tibor: Rönkhúzás - vénlánycsúfoló népi hagyomány 21. századi felelevenítése

És még  megannyi bájos, megindító, beszédes pillanat, amitől kinyílnak az emlékek.  Nahát, tavaly utaztunk rabomobilban a múzeumok éjszakáján, tényleg, tavaly avattak gördeszka pályát, tavaly volt a munkakutya világbajnokság, változott tengerparti plázzsá az utcakő...    És ez mind velünk történt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!