Bozsik József ettől a feladattól sem fél

2024.06.09. 09:30

A Naftával az élvonalba - rá kell lépni a gázra az elkövetkező egy hónapban

Immár a szlovén élvonalra készül az NK Nafta 1903 labdarúgócsapata, hiszen a Bozsik József irányította együttesnek végül nem kellett lejátszani az osztályozót. Ettől függetlenül a lendvaiak kiválóan teljesítettek, hiszen az utolsó pillanatig vezették a bajnokságot. Bozsik Józseffel beszélgettünk, annál is inkább, hiszen az ő sorsuk szorosan összefügg a ZTE FC-vel is.

Kerkai Attila

Bozsik József is tudja, hogy erőltetett menet vár rájuk, már a bajnoki kezdésig is

Fotó: NK Nafta 1903

Amikor őszi bajnokként zárt a lendvai futballcsapat a szlovén II. osztályban, szintén készítettünk egy riportot a vezetőedzővel. Akkor azt írtuk, hogy a Bozsik név most már Lendván is jó cseng, azóta meg, talán még jobban... Mindezt maga Bozsik József is megerősítette, hiszen gyorsan reagált rá:

- Nagyon örülök, hogy ezzel a teljesítménnyel nemcsak én, de az egész stáb és a játékosok is kiérdemelték mind a szurkolók, mind a sajtó elismerését. Óriási öröm számunkra, hogy sikerült a feljutás és várjuk az első osztály jelentette kihívást!

Azonban, hogy miként is jött össze a feljutás, erre válaszolva a 36 esztendős szakvezető egy kicsit korábbra tekintett vissza.

- Úgy vágtunk neki a bajnokságnak, hogy építsünk egy jó szakmai koncepciót Lendván és azzal legyünk hosszú távon eredményesek, az minket is meglepett, hogy ezen elvek mentén haladva ilyen gyorsan a feljutás is sikerült, ugyanakkor titkon álmodtunk erről - mondta Bozsik József ezzel kapcsolatban. – Az alapkoncepció az volt, hogy a klub infrastrukturális fejlesztéseivel párhuzamosan szerettünk volna eljutni odáig, hogy készen álljunk a legmagasabb szintre lépéshez szakmailag is, de úgy néz ki, a szakmai résszel előztünk menet közben. A tulajdonosnak és a menedzsmentnek köszönhetően októberben átadtuk a Lendvai Labdarúgó Akadémia komplexumot, amit a nyártól teljesen be is tudunk lakni, illetve a város is próbálja velünk tartani a lépést. Ezért beadtak egy pályázatot a stadion fejlesztésére is, ami jövő májusban fog kezdődni. Először a játéktér modernizálásával, majd később folytatódik a lelátók és az öltözők felújításával.

Az, hogy ez nem lesz-e túl nagy lépés, egyelőre nem aktuális kérdés, hiszen a jövőbe senki nem lát bele pontosan. Viszont Bozsik József is elmondta, hogy nagyon intenzív egy hónap elé néznek, ráadásul náluk egy héttel korábban kezdődik a bajnokság, egészen pontosan július 20-án. Végh Gábor, a ZTE FC mellett a Nafta együttesének az elnöke is, így ez a szoros kötelék meghatározó jelentőséggel bír.

- Nagy kihívás vár ránk, de van már tapasztalatunk hasonló helyzettel kapcsolatban, hiszen a ZTE FC ugyanezen az úton ment végig. Az elsődleges cél, hogy az első osztályban stabilizálni tudjuk a helyünket, ezért a legfontosabb most a keret kialakítása lesz. Ez egy komplikált feladatnak ígérkezik, hiszen akárcsak Magyarországon, úgy itt is vannak különböző szabályok. Nyolc szlovén nemzetiségű játékost kell nevezni a mérkőzéskeretbe és ebből egynek U21-esnek kell lennie, akinek ezen felül még a kezdőcsapatban is helyet kell kapnia. Ez a megkötés alapjaiban meghatározza a mozgásterünket.

- Ebből kifolyólag milyen változások várhatóak a csapat keretében? Nagy lesz a fluktuáció, vagy többségében együtt marad a keret?

- Még nem lehet tudni pontosan, de biztos lesznek változások, kooperálni fogunk a ZTE FC-vel is, és ez meghatározza majd a keret összetételét, hogy onnan milyen posztokra kapunk játékosokat. A másik meghatározó a szlovén szabály lesz, hiszen azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen pozíciókra van elérhető első osztályú minőséget képviselő szlovén labdarúgó. Vannak, akik jó teljesítmény nyújtottak a második vonalban, például a két ZTE-kötődésű játékos, Mihael Rebernik és Stjepan Ostrek is közöttük van, de senkinek nem tudjuk megígérni, hogy maradnak, mert nekünk most azt kell előtérbe helyeznünk, ami a klub szempontjából a legjobb. Célunk minőségi labdarúgókkal megegyezni. Úgyhogy egy nagyon intenzív hónap áll előttünk, aminek a végén szeretnénk egy olyan csapatot a pályán látni, ami a jövő klubja koncepciót képviselhet.

Maga a feljutás is érdekes volt. A Nafta csapata másodikként végzett a Primorje mögött, így osztályozót játszott volna az élvonal 9. helyezettje, az NK Radomlje ellen. Azonban a Szlovén Labdarúgó Szövetség a friss kupagyőztes Rogaska együttesének nem adott licenszet a 2024-2025-ös szezonra, kvázi kizárta őket az élvonalból, amelyben amúgy bent maradt. A Radomlje így egy sorral feljebb került, nem kellett osztályoznia és a lendvaiaknak sem. Szerdán szóltak a csapatoknak, hogy a másnapra kiírt lendvai meccs elmarad és az azt követő vasárnapi visszavágó is... Azt gondolhatná a kívülálló, hogy a szlovén futballban van némi rendezetlenség, viszont szó sincs róla. Sőt, egyfajta ugródeszka is lehet a játékosoknak, amit Bozsik József is megerősít.

- Én úgy tudom, csak annyi történt, hogy a kizárt csapat nem tudta pótolni a korábbi hiányosságait, ezt követte a retorzió - mondta a szakember. - Nyilván csalódottak voltak, és igazságtalannak érezték a döntést, hiszen megnyerték a szlovén kupát is, ezért ez érthető, de licensz hiányában nem tudtak kivételezni velük. A szlovén alapvetően egy fejlesztő bajnokság, ahonnan jobb esélyekkel lehet magasabban jegyzett bajnokságokba igazolni. Erre lehetne számos példát mondani. Három csapat, a Celje, a Maribor és a Ljubljana az, amely költségvetését tekintve felfele lóg ki a többi csapat közül, a többi nagyjából azonos lehetőségekkel bír. Hozzáteszem, az említett három csapat az, amely büdzséjét tekintve a magyar NB I. szintjét eléri. Így aztán a legtöbb csapat arra koncentrál, hogy értékesíteni tudjon játékosokat a piacon. A fiatalokat pedig nem azért szerepeltetik, mert fiatalok, hanem, mert az adott csapatban már némelyiküknek ott a helye és jó lehetőség van arra, hogy magasabb szintre lépjenek. Mi is ezen az úton szeretnénk elindulni és ebből kifolyólag kulcsfontosságú nyár előtt állunk, mivel a keret nagy részének lejár a szerződése, így jó lehetőségünk van átstrukturálni a csapatot a játékosfejlesztésre és -értékesítésre épülő stratégiára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában