A Zalaco-ZÚK két tagja is a magyar nyíltvízi úszóválogatott tagja volt

2023.10.02. 13:18

Nagy Napsugár Európa-bajnoki ezüstérmes! 

Minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki szereplését produkálta a magyar junior nyíltvízi válogatott Korfun, és ebben a Zalaco ZÚK sportolói is benne voltak. Nagy Napsugár a 14-15 évesek mezőnyében lett ezüstérmes!

Kerkai Attila

Nagy Napsugár (balról) az eredményhirdetésen dobogós társaival

Fotó: Zalaco-ZÚK

A megszerzett hét érem, közte négy arany abszolút rekord a sportág történetében, és a csapatversenyben is első lett a magyar együttes. Két egerszegi résztvevője volt a vasárnap véget ért Európa-bajnokságnak, hiszen a magyar válogatott tagjaként a Zalaco-Zalaegerszeg Úszóklub két úszója szerzett korábban részvételi jogot. Nett Vivien (2006) és Nagy Napsugár (2008) kiváló teljesítménnyel, nagymértékben hozzájárult a magyar csapat remek szerepléséhez. Nagy Napsugár a 2008-2009-ben született lányok 5 km-es távján indult, és a rajtot követően rögtön az élre állt. Meg is szökött a bolytól, de a későbbi győztes angol lány utolérte Napsugárt és átvette a vezetést. Ezután a sorrend már nem is változott. Nagy Napsugár ezzel élete második nyíltvízi versenyén Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett!

A másik egerszegi résztvevő, Nett Vivien (ő a 2006-2007-es lányoknál indult) szintén nagy ambícióval várta a rajtot, és azonnal az élre tört a 7,5 km-es távon. Vezető pozícióját sokáig megtartotta, de az erős kezdés a táv közepétől kissé visszaütött. Nett Vivien a 4. helyezését ekkor még tartotta, de az utolsó körre fordulva kissé még visszacsúszott, ám a végül megszerzett Európa-bajnoki 9. helyezésére ő és edzői is büszkék lehetnek.

Horváth Csaba edző és két tanítványa: jobbról Nett Vivien, balról Nagy Napsugár
Fotó: Zalaco-ZÚK

Az Eb-n nemcsak egyéni, hanem váltó számokat is rendeztek. A fiatalabb váltóban Nagy Napsugár is helyet kapott a 4x1250 méteres távon, és másodikként szállt vízbe. A mezőnyhöz képest fiatalabbakból álló újonc csapat remek versenyzéssel végül a 4. helyet szerezte meg.

Horváth Csaba vezetőedző is a helyszínen figyelhette versenyzői teljesítményét, akit a hétfői nap során még Korfun értünk utol, hiszen a magyar küldöttség gépe csak az esti órákban indul haza. Szerinte a szinte pihenő nélküli nyár, majd az őszi felkészülés meghozta a várt eredményt, az pedig külön öröm számára is, hogy két Zalaco-ZÚK versenyző is hozzájárulhatott a fiatalok magyar nyíltvízi úszóválogatottjának ilyen sikeres szerepléséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában