Kilométerfaló hősök a tó körül

2023.05.09. 14:00

Az UltraBalatonon idén több mint húszezren vettek részt

Idén is hatalmas sikert hozott az NN UltraBalaton. Az egyéniben induló futó héroszok, a párosok, a 3-4, majd a maximum 13 fős csapatok, végül vasárnap a kerékpáros túrázók – körbekerülve a tavat, Füredtől Füredig – 211 kilométert teljesítettek.

Péter B. Árpád

Ballagásra beérünk. Lubics György és Szilvia teljesítette a csapatnévben meghirdetett célt

Forrás: Facebook / Lubics Szilvia

A 17. Balaton körüli őrületet számos zalai is kipipálta a rekordszámú, a mintegy 22 ezer résztvevő között. Egyikük, a nagykanizsai Horváth István „Spilu” teamjében több szakaszt is vállalt, közben pedig, mint a közösségi oldalára feltöltött fotón látható: a Balcsiban relaxált, amelynek hőfoka – a hivatalos adatok szerint – nem érte el a 19 fokot.

És akkor egy kis – a lényeghez nem tartozó – bulvár. A szervezők előre szóltak: aki a vasúti sínekhez érve, a piros lámpa vagy a leengedett sorompó ellenére átkocog az átkelőn, azt azonnal kizárják. A figyelmeztetés ellenére akadt, aki megpróbálta: őt hazaküldték – a csapatával együtt.

A szervezők fáradt, de boldog csoportképe. Jövőre újra jönnek
Forrás: UB

A „királykategóriát” a férfiaknál a korábban a Spartathlonon és a 24 órás Európa-bajnokságon is részt vett Mihalik Norbert nyerte, aki megdöntve az eddigi rekordot, 16 óra 27 perc 54 másodperccel teljesítette a 211 kilométert. A nőknél Maráz Zsuzsanna győzött, 21:20.06-os eredménnyel.

Dr. Lubics Szilvia, Zala – egy találó megjegyzés szerint – „hipermaratoni futója” férjével, dr. Lubics Györggyel párban futotta le a távot. Erőpróbájukban azonban volt pár csavar.

Erről a kiváló sportoló így vallott közösségi oldalán: „A gondosan kimunkált versenystratégiánkat kidobtuk a kukába, mert pénteken délelőtt váratlanul Budapesten lett programom, így Gyuri kénytelen lesz kb. Keszthelyig futni, amíg vissza nem érek a Balcsira... Mindegy – lényeg, hogy a csapatnevünket ne hazudtoljuk meg, és ne maradjunk le legkisebb fiunk nagy napjáról: Ballagásra beérünk”. Nos, a terv végül sikerült.

A Magyar Honvédség a magyarországi atlétikai világbajnokság szervezőinek közös csapata is vállalta az erőpróbát
Forrás: UB

Dr. Lubics Szilvia az NN UltraBalaton történetének egyetlen női győztese. A szervezők, tiszteletük jeléül, Zala hőséről nevezték el a 39,6 kilométernél lévő váltó- és frissítőpontot.

A verseny közben egyébként „lubicsszilvi” a Magyar Sport Napja alkalmából rendezett ünnepségen átvette a rangos Csik Ferenc-díjat a fővárosban – majd rohant vissza futni, hogy Keszthelynél leválthassa férjét.

S végül néhány egészen elképesztő teljesítmény. Takács Krisztián „Csipi” a fővárosból letekert a balatonfüredi rajtig 140 kilométert, majd lefutotta az NN UltraBalaton 211 kilométerét, ezután bringára pattant, s meg sem állt a fővárosig.

A francia Francoise Gilles Pallaruelo is elképesztő rekordot jegyez: már a 16. UltraBalatont teljesítette, ezúttal törött kézzel. A lábaiban, a tó körül, 3439 kilométer van. És lehet, jön jövőre is…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában