Zalából indulva hódította meg a világot

2024.07.02. 14:04

140 éve született Kisfaludi Strobl Zsigmond

A Göcseji Múzeum Kisfaludi Strobl Zsigmond születésének 140. évfordulóján tartott megemlékezést hétfőn. A zalai születésű, kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész életútjának bemutatása után a résztvevők kizárólag erre az alkalomra kihelyezett, ritkán látható alkotásaival is megismerkedhettek a múzeumi kerengő során.

Antal Lívia

A klasszikus szépség mestere címmel berendezett állandó kiállításon dr. Kostyál László művészettörténész Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári harcok című szobra előtt

Fotó: Pezzetta Umberto

Kisfaludi Strobl Zsigmond 1884. július elsején született Alsórajkon. Életpályáját az alsórajki indulástól a budapesti, bécsi, párizsi tanulmányokat követően a legreprezentatívabb megbízásokig és a magas hazai kitüntetésekig dr. Kostyál László művészettörténész ismertette.

Kisfaludi Strobl Zsigmond 1930-ban Corvin-koszorút, 1950-ben és 1953-ban Kossuth-díjat, 1952-ben kiváló művészi címet kapott. Portrékat, domborműveket, kisplasztikákat, köztéri domborműveket, monumentális szobrokat és emlékműveket készített. A felszabadulási emlékművet, mai nevén a Szabadság-szobrot 1947-ben állították fel Budapesten.

Kisfaludi Strobl Zsigmond Erzsébet hercegnőnek is készített portrét

A harmincas években londoni műhelyébe olyan prominens személyiségeknek készített portrét, mint a még kislány II. Erzsébet hercegnőnek, G. B. Shaw-nak és György kenti hercegnek. Munkáiból 1954-ben gyűjteményes kiállítás nyílt a budapesti Műcsarnokban, amelyet a Szovjetunió több városában is bemutattak. 1975. augusztus 14-én halt meg. A Fiumei úti sírkertben található sírját saját műalkotása díszíti.

A múzeumi keringőn Kisfaludi Strobl Zsigmond négy ritkán látható alkotását mutatták be: (b-j), Cserkész, László Fülöp, A táncoló nő, Őszirózsás katona
Fotó: Antal Lívia

Zalaegerszeg díszpolgárának hagyatékát a Göcseji Múzeumban berendezett A klasszikus szépség mestere címmel állandó kiállítás őrzi. A múzeumi kerengőn Erős Krisztina történész-muzeológus Kisfaludi Strobl Zsigmond Cserkész, Kiss Nóra néprajzkutató A táncoló nő, Megyeri Anna történész-főmuzeológus László Fülöp, Novák Fanni múzeumpedagógus pedig az Őszirózsás katona című szobrának történetét ismertette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!