Ismét kiírják az irodalmi és fotópályázatot

2024.06.11. 16:30

Nyáron nyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket a Göcseji Dombérozó

“Szegek között Göcsej örök”. Ezzel a mottóval várja idén is a VIII. Göcseji Dombérozóra az érdeklődőket július 12-21. között a szervező Göcseji Dombérozó Egyesület és a Göcsej Civil Társaság. A térségi kulturális randevúhoz ezúttal is kettő pályázat kapcsolódik, szépirodalmi műveket és fotókat várnak a kiírók augusztus 23-ig.

Mozsár Eszter

A tavalyi irodalmi pályázat második helyezettje, Nyakas József a díjátadón Németh Ágnes, Karáth Anita és Magai Ágota társaságában

Fotó: Pezzetta Umberto

A szépirodalmi alkotások témájában – ami lehet glossza, riport, napló, vers, vallomás, mese, novella – azt kell kifejteni, hogy mit jelent a pályázó számára Göcsej, milyen emlékei, élményei vannak. Felnőtt és gyermek kategóriában bárki jelentkezhet, a terjedelem ne legyen hosszabb hat A4-es oldalnál. A felhíváshoz jelentkezési lap nem tartozik, nevezési díj nincsen. A pályamunkákat „Göcsej” tárgymegnevezéssel elektronikus úton a [email protected] címre vagy postán „Göcsej” felirattal a 8991 Teskánd Rózsa utca.10. számra borítékban küldjék el. A kiemelt, legjobbnak minősített írásokat díjazza a szakmai zsűri, az okleveleket eredményhirdetéskor, 2024. szeptember 28-án nyújtják át. 

A szervezők a korábbiakhoz hasonlóan ugyancsak várják a fotósok pályázatait is, a lényeg, hogy minél több megközelítéssel, különböző gondolkodásmóddal fókuszáljanak Göcsejre. Az elkészült alkotásokat albumba szeretnék rendezni. A fotókat a következő kategóriákban lehet beküldeni: 

  1. Göcsej, amilyennek én látom
  2. Göcseji arcok, emberek 
  3. Hagyományőrzés Göcsejben 
  4. Göcseji épített értékek

Egy pályázó bármilyen technikával (fényképezőgép, mobiltelefon...) készített, fekete-fehér vagy színes, kategóriánként legfeljebb öt alkotással pályázhat. Ezen belül kategóriánként egy, legfeljebb öt képből álló sorozat küldhető be. A képeket jpg formátumban kérik, aminek felbontása a hosszabb oldalon legalább 2000 pixel legyen. A szervezők kérik, hogy minden egyes képet egyenként csatoljanak a [email protected] címre. A pályázónak rendelkeznie kell az eredeti, nagy méretű képpel, amelyet díjazott képként megfelelő minőségben, méretben nyomtatni lehet, ezeket a bíráló bizottság a pályázat lezárása után kérheti be. 

A fotós felhíváshoz jelentkezési lap tartozik, nevezési díj nincs. Olyan képekkel pályázzanak, amelyek saját alkotások, ezek felett teljes szerzői és felhasználási joggal rendelkeznek, és amelyek témája nem ellenkezik sem hazánk, sem az Európai Unió jogi rendelkezéseivel, sem a képen ábrázolt személyek személyiségi jogaival. Portré beküldése esetén a készítőnek rendelkeznie kell a modell írásbeli hozzájárulásával a kiállításhoz.

A beküldött képeket a Göcseji Dombérozó Egyesület szerzői jogdíj és felhasználási díj fizetése nélkül, de a szerző nevének feltüntetésével nyilvánosságra hozhatja és felhasználhatja a fotópályázat, a fotókiállítás és a Göcseji Dombérozó népszerűsítése érdekében.

A pályázó a pályázatok benyújtásával ezeket a feltételeket elfogadja. A beérkezett alkotásokat szakmai zsűri szemlézi és díjazza. A kategóriánként kiemelt, legjobbnak minősített képeket a fotózásban jól használható eszközökkel díjazzák, valamint igény szerint kiállítási lehetőséget kínálnak. Az elismeréseket az Aranyló Göcsej rendezvényen adják át. A pályázaton a beküldött képek közül három alkotást díjaznak. 

Ahogy a szervezők megfogalmazták, a Göcseji Dombérozó a magyarság egyik különleges tájegységének a hagyományőrző rendezvénysorozata. Céljuk a göcseji települések összefogásával ismertté tenni, megőrizni Göcsejt mint örökséget a jelen és a jövendő generációk számára. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!