Az első ernyőgyár

2024.06.10. 16:37

Kiállítás az ernyőgyártásról Lendván

Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia magyarországi részének első ernyőgyára 120 évvel ezelőtt a ma Szlovéniához tartozó Lendván kezdte meg működését.

Gyuricza Ferenc

Magyar János lendvai polgármester (balról) és dr. Lendvai Kepe Zoltán a tárlatmegnyitón

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az évforduló kapcsán a minap kiállítás nyílt a muravidéki kisvárosban. A tárlat valójában egy részletes leírást és fotókat tartalmazó tablógyűjtemény, amit a Galéria és Múzeum munkatársai készítettek azzal a szándékkal, hogy a szlovén és magyar nyelvű roll up lapokat a későbbiekben másutt, akár Magyarországon is bemutassák.

Erről dr. Lendvai Kepe Zoltán főmuzeológus, a Galéria és Múzeum főmunkatársa beszélt a megnyitón. Kiemelte: bár maga a tárlat az esernyőgyártás teljes történetét igyekszik bemutatni, a fő részei mégis a lendvai Hungária Hazai Ernyőgyárral foglalkoznak, amit 1904-ben egy varroda kibővítésével hozott létre a Wortman testvérpár. Vállalkozásuk sikeres lett, két évre rá már egy új gyárat húztak fel, azt a szecessziós stílusú csarnokot, amely a korabeli Lendva egyik legszebb építészeti emléke.

A Hungária Hazai Ernyőgyár Zrt. az Osztrák-Magyar Monarchia első olyan esernyőgyára volt, amely a duális állam magyarországi területén működött. Az 1910-es években 35-40 munkást foglalkoztatott, s napi 300-350 ernyő készült el, amivel a Monarchia teljes területének igényeit ki tudták szolgálni. Az ernyőgyár működése először az I. világháború alatt esett vissza, s bár a ’20-as években újra fejlődési ívet mutatott, de mivel a Muravidék magyar megszállását követően a tulajdonos család a holokauszt áldozatává vált, az ötvenes években végleg beszüntették az üzem tevékenységét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!