120 éve, 1904. szeptember 6-án született az író-politikus

2024.04.15. 19:00

Programok sokasága a Keresztury-emlékévben Zalaegerszegen

Kiállítás, emlékkonferencia, tanulmánykötet, középiskolásoknak kiírt pályázat, dombormű avatása. Csak néhány azon programokból, amelyeket Keresztury Dezső születésének 120. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévben valósítanak meg Zalaegerszegen.

Arany Gábor

Sajtótájékoztató a Keresztury emlékévről

Fotó: Pezzetta Umberto

A részletekről hétfőn a városházán tartottak tájékoztatót. Keresztury Dezső Széchenyi-díjas író, költő, irodalomtörténész, kritikus, műfordító, egyetemi tanár, politikus, miniszter, Zalaegerszeg díszpolgára fontos szerepet töltött be a város kulturális és közéletében, emelte ki bevezetőjében Balaicz Zoltán polgármester. Hagyatékának ápolásából kiveszik részüket a város intézményei, valamint a Keresztury Emlékbizottság, amelyet Gyimesi Endre vezet. 

A polgármester szólt arról is, hogy ez évben megtörténik a Keresztury-ház felújítása, valamint a Mártírok úti szülőháza falán lévő dombormű megvilágítást kap.

Az Emlékbizottság több évtizedes tevékenységéről Gyimesi Endre adott számot.

“Otthoni táj, emléked, mint vér jár a szívemben…”, ezzel a Keresztury-versidézettel vezette be a programok ismertetését Tóth Renáta, a Deák-könyvtár igazgatója. Mint mondta, e sorok üzenetét, a város szeretetét, az itt élők tiszteletét kívánják átadni, különösen a fiatalokkal szeretnék megismertetni Keresztury Dezső műveit. Ennek jegyében tartották meg a Keresztury-szavalógálát, a középiskolásoknak pedig pályázatot írtak ki Keresztury-versek megzenésítésére, illetve illusztrálására.

Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója bejelentette, szeptemberben a Gönczi Galériában kiállításon mutatják be Keresztury Dezső munkásságát, és ez alkalomból felavatják domborművét, Béres János alkotását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában