Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet kaptak

2024.03.22. 14:00

Jubileumot ünnepelt a Báthory István Technikum - galéria, videó

Hét évtizeddel ezelőtt, 1954 augusztusában Kereskedelmi Tanulóiskola néven jött létre a Báthory István Technikum jogelődje. Ekkor indult meg Zalaegerszegen a kereskedelmi és vendéglátó-ipari képzés saját iskolaépület és tanári kar nélkül.

Arany Gábor

Szabó Károly és Vizlendvai László nyújtotta át az adományozó oklevelet Pusztai Zsuzsannának

Fotó: A szerző

Az intézmény évfordulós ünnepségét pénteken a színházban tartották meg. A jubileumon elsőként Vigh László országgyűlési képviselő mondott köszönetet az intézmény minden pedagógusának az elmúlt évtizedekben végzett munkájáért.
Álomból valóság lett, amikor 1954-ben megszületett a Báthory technikum elődje, fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester, aki a város nevében köszöntötte a jubiláló intézményt. Mint mondta, a hetven év sikerében sokaknak volt fontos szerepe, és a sorból kiemelte Bogár Imrét, aki igazgatóként vezette az intézményt, 1990 után pedig a város első polgármestere volt. Szavait zárva átadta az önkormányzati közgyűlés kitüntető oklevelét Pusztai Zsuzsanna igazgatónak, ily módon köszönve meg az intézmény minden dolgozójának a város szakképzéséért végzett kiemelkedő munkát.
Ez a hét évtized hasonlítható azokhoz az évekhez, mint amikor a diák belép az első osztályba, aztán elvégezve az iskolát, kilép a munka világába. Itt úgy kezdődött a kereskedelem oktatása, hogy nem is volt hozzá saját épület és tanári kar. Ezt Bene Csaba, Zala Vármegye Közgyűlésének alelnöke, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja idézte fel beszédében. A Báthory nevet az iskola 1984-ben vette fel, ám ez a többszöri átalakulásban elenyészett, és csak 2014-2015-ös tanévtől névadója újra Báthory István. Az alelnök azt is felidézte, hogy az itt folyó szakmai munkát a megyei közgyűlés 1999-ben Zala Megye Pedagógiai Nívódíjával ismerte el, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pedig 2011-ben Zala megye szakképzéséért díjat adományozott a Báthorynak.


A hetes a magyar mese- és mondavilágban kedvelt szám, a hét évtized alatt az intézmény számtalan sikert ért el, amiért köszönet illeti az iskola minden oktatóját, pedagógusát, mondta Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója. Szavaihoz csatlakozott Szabó Károly, a Centrum kancellárja, majd átnyújtották a nevelőtestület részére a Centrum 300 ezer forint értékű adományozó oklevelét.
Az intézmény múltjáról, jelenéről Pusztai Zsuzsanna szólt. Kinek, mi jut eszébe a Báthoryról, tette fel a kérdést beszéde elején. Kereskedelem, marketing, vendéglátás, pincér, szakács, cukrász, turisztika, péktanbolt, pályázatok, projektek, sorolta. Csak néhány azokból, ami alapján az iskolát sokak azonosítják, mondta. A hetven évvel ezelőtti Kereskedelmi Tanulóiskolából érettségit, technikusi végzettséget adó szakközépiskola és technikum lett, ahol napjainkban 495 diák tanul. A Báthoryban végzettekkel találkozhatunk város- és megyeszerte a vendéglátás, a kereskedelem, a turizmus területén, a pénzügyi szektorban, emelte ki.
Az ünnepségen dr. Pilz Tamás, az Igazságügyi Minisztérium közjogi és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár nyújtotta át a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet tanúsító okmányt.
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában