Budaházi 70

2024.03.13. 11:20

A Plakátházban nyílt kiállítása a Munkácsy-díjas festőművésznek

Budaházi 70 címmel nyílt meg kedden a Plakátházban Budaházi Tibor Munkácsy-díjas festőművész kiállítása. A Zalaegerszegen alkotó művész életművének egy részét bemutató tárlat május közepéig látogatható.

Benedek Bálint

A papír-hengerkönyvek akril installáció előtt beszélgetett Balogh László, dr. Kostyál László, dr. Száraz Csilla, Budaházi Tibor festőművész és Gábris Jácint

Fotó: Szakony Attila

Az esemény résztvevőit dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója köszöntötte, aki örült annak, hogy a szomszédvár egyik jelentős festőművésze a 70. születésnapján kiállítással lepte meg a kanizsaiakat.

Budaházi Tibor kiállítás, Plakátház
Fotó: Szakony Attila

Ezt követően Balogh László polgármester méltatta Budaházi Tibort és munkásságát. Kiemelte: Budaházi Tibor, a partiumi Kőszegremetén született Munkácsy-díjas festő, grafikus, tárgy-, könyv- és installációművész életműve számára palimpszeszt: a sokrétegű szakrális múlt lírai emlékezete és megértő megőrzése. A betű és az írás önmagában jelentés nélküli jeleit képpé, jelképpé emeli, tudva, hogy ezek a szentségek a hagyomány felismerésének, megértésének és folyamatának összekötő kapcsai.

– Budaházi Tibor a lét vizuális lírikusa, akinek művészi kérdésfeltevése az újramegtestesülés irányába mozdul, mely folyamat a múltból táplálkozik, és az emlékek apró, szerteomló köveiből kíván felépülni – folytatta. – A festőművész küzd az idő által megkarcolt létfelszín láttatásáért, de az ő színeit és jelképeit nem a fizikai, hanem csak a lélek szeme láthatja.

Budaházi Tibor kiállítás, Plakátház
Fotó: Szakony Attila

Gábris Jácint, az OKISB elnöke ugyancsak elismeréssel szólt a megyeszékhelyi alkotóról, akinek látásmódja hatást gyakorol a látogatókra, egy távoli világba repítve őket.

Majd dr. Kostyál László művészettörténész, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága tudományos igazgatóhelyettese lépett a mikrofonhoz. Megnyitójában kifinomult alapossággal szólt jó barátja, Budaházi Tibor személyiségéről, festészetéről, és azokról a hatásokról, amik őt, valamint a közönséget érik, miközben a tárlatot nézik.

– Azt szeretném, hogy a látogató elmélkedjen el, hogy miért is vagyunk ezen a világon – fűzte hozzá Budaházi Tibor. – A legfontosabb, hogy a művészeten keresztül gyönyörködjünk a szép világban. Olyan töredékeket fedezek fel a világban, amikre érdemes odafigyelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában