Muravidéki novellák, válogatott recenziók

2024.02.22. 07:30

Kettős könyvbemutató Lendván

Kettős könyvbemutatót tartottak kedd este Lendván, a Bánffy Központban. Az érdeklődők a József Attila díjas muravidéki író-költő és irodalomtörténész dr. Bence Lajos legújabb, Egyszer én is II. című novelláskötetét, valamint az esztéta Szemes Péter 2019 és 2023 között született recenzióinak válogatását tartalmazó Csillagtérkép című kiadványát ismerhették meg.

Gyuricza Ferenc

Szemes Péter (balról) és dr. Bence Lajos a közös kötetbemutatón

Fotó: Gyuricza Ferenc

A két szerzőt baráti és munkakapcsolatok egyaránt összefűzik, Szemes Péter nemcsak recenziókat írt dr. Bence Lajos verses- és novellásköteteiről, de a kedden bemutatott új kötet utószavát is ő jegyzi. Miután legújabb munkáik közel azonos időben jelentek meg, így a közös bemutató lehetősége is adta magát.

Dr. Bence Lajos kötete öt fejezetbe bontottan 52 olyan elbeszélést tartalmaz, amelyeknek van valós alapja. Ezeket a szerző a tájnyelv használatával, valamint a muravidéki hagyományok bemutatásával összekötve írta meg. Szemes Péter Csillagtérképe 30 olyan rövidebb tanulmányt, recenziót tartalmaz, amelyek különböző irodalmi folyóiratokban jelentek, vagy jelennek meg. Ezek közül mindössze egy, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet által tavaly kiadott Szúnyogh Sándor verseskötet recenziója köthető szorosan a Muravidékhez.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az író-olvasó találkozón a két szerzővel dr. Halász Albert költő, etnográfus beszélgetett, míg dr. Bence Lajos novelláiból Zadravecz Szekeres Ilona és Kovács Tibor Ringó előadóművészek olvastak fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában