Kendlimajorból merít ihletet

2024.02.12. 18:00

A természet szépségét mutatja meg a kisrécsei Czinki Ortrun

A Honvéd Kaszinó emeleti galériájában a közelmúltban nyílt meg a kisrécsei Czinki Ortrun Tájak, színek című akvarellkiállítása, melyet Ludvig Klára, a Kendlimajori Művészeti Galéria vezetője ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

Benedek Bálint

A Honvéd Kaszinó galériájában a megnyitón, balról: Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója, Ludvig Klára, Czinki Ortrun és Antal Gergő, a Honvéd Kaszinó munkatársa

Fotó: Szakony Attila

Ludvig Klára az alkotóról elmondta: a németországi Wuppertalban született. Édesapja pszichiáter volt, viselkedésterápiával foglalkozott, sőt, könyvet is írt a témában. Édesanyja orvosasszisztensként dolgozott férje mellett. 

– Az édesapa szabadidejében a természetet járta Ortrunnal, és minden alkalommal annak működési összefüggéseiről beszélt – folytatta. – A középiskola elvégzése után Ortrun duális képzésben az évelő növények termesztését, gondozását tanulta. Heti egy alkalommal volt elméleti képzés, a többi napokon terepen dolgoztak. Majd regionális adminisztrációs tanulmányokat folytatott az Esseni Egyetemen, ahol későbbi férje, Czinki László egyike volt tanárainak, és ahol kert- és tájépítész mérnökként diplomázott. A diploma megszerzése után a Czinkiplan Essen tervezőiroda csapatába került be. Az iroda táj-, nyitott terek és kertépítészeti tervezéssel, kivitelezéssel  foglalkozott. 

1996-ban házasságot kötött és Kisrécse-Kendlimajorba költözött férjével, Czinki Lászlóval. Kendlimajorban a Czinki Nosztalgikus Tanya kiépítésével, működtetésével foglalkozott, amit nagyon magas szintre fejlesztettek.

– Két éve átadták a tanyát egy fiatal német házaspárnak, akik továbbviszik a falusi turizmust – tette hozzá Ludvig Klára. – Ortrun a saját udvaruk állandó alakításával és festészettel foglalja le magát. Valódi környezettudatossággal nyúl a kerthez, filozófiája, hogy minden növény, beleértve a fákat, virágokat, úgy legyenek csoportosítva, ahogy a természet is megalkotná. Semmit nem tart gyomnak, minden növény fontos és hasznos része a faunának. Gyerekkorától rajzolt, most akvarellel dolgozik, és mi más lehetne a témája, mint a virágok, kerti növények és termések. Ezekből kiragad egy-egy részletet, és azt precízen megfesti. Az utóbbi időben bekapcsolódott a Kiskanizsán működő, Gécseg András vezette pasztellcsoportba. Úgy érzi, ezzel az anyaggal továbbléphet az absztrakt irányába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában