Az „árnyékban” munkálkodókat ismerik el

2024.01.29. 13:00

Lantos László Triceps kapta az Ex Umbra-díjat

A vajdasági születésű Lantos László színházi és filmrendező, performer, body art művész, művészeti író, kulturális szervező, fekete öves karatemester kapta a zalaegerszegi ZAZEE Kulturális Egyesület 2023. évi Ex Umbra-díját. A hagyományokhoz híven évente egy alkalommal osztják ki az elismerést az év leghosszabb éjszakáján, december 21-én. A legújabb díjazott betegsége miatt a napokban vehette át azt a barátai és tisztelői által szervezett ünnepségen.

Mozsár Eszter

Lantos László a 2023-as Ex Umbra-díjas

Forrás: ZAZEE Kulturális Egyesület

Az indoklás szerint a kultúra területén önzetlenül, magas színvonalon tevékenykedő, példaértékű eredményeket elért, ám munkáját általában szerényen, sokszor a széles közönség bevonása nélkül végző személyek kapják az elismerést minden évben. Korábbi díjazottak: Monok Balázs, Nagy Csaba, Tóth Sándor, Rozmán Balázs és Tóth Péter.

Lantos László Triceps 1955-ben született Nagykikindán, a vajdasági Szabadkán tanult és nevelkedett. A szerb avantgárd színházon keresztül került kapcsolatba a vajdasági avantgárd törekvésekkel. Az ELTE bölcsészkarára járt, itt került kapcsolatba az akkori demokratikus ellenzékkel, ezért 1987-ben kiutasították az országból. 1993-ban a háború elől Romániába, Erdélybe menekült, 1994-től Magyarországon él. 1995-ben ketrecbe zárva 40 napig böjtölt, ezt örökítette meg tíz évvel később kiadott Éhségkönyv – Az éhezőművész című naplójában. Később Pesten megalakította az Opál Színházat, mely jelentős avantgárd színtársulattá vált. Nevéhez fűződik még a Black-Black Galéria, a Merz Ház, a Zrem Film Studio, a Mersz Overground és a Mersz Klub létrehozása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!