A könyv örök érték

2023.12.17. 11:15

Kötet jelent meg a Kiskanizsai Polgári Olvasókör 153 éves történetéről

Nagyszabású nótaest keretében mutatta be pénteken este Nagykanizsán, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban a civil szervezet 153 éves történetét feldolgozó kötetet a Kiskanizsai Polgári Olvasókör. A kiadvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Városi Civil Alap támogatásával jelenhetett meg.

Gyuricza Ferenc

Cseresnyés Péter (balról), Salamon Sándorné és Kardos Ferenc a most megjelent kötettel

Fotó: Gyuricza Ferenc

A bemutatón elsőként Salamon Sándorné, az Olvasókör elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a térség országgyűlési képviselője, Cseresnyés Péter méltatta az elmúlt több mint másfél évszázados tevékenységet. Kiemelte: míg Kiskanizsa képes volt önálló polgári olvasókört létrehozni, azt a jóval nagyobb lélekszámú Nagykanizsának nem sikerült, de szólt arról is, hogy 1870-ben a műveltség, az olvasottság elősegítése érdekében alakult meg az azóta is folyamatosan működő szervezet.  

– Egy könyv örök érték – méltatta a kiadványt a képviselő. – Az internet világában, ebben az óriási információs halmazban az adatok elvesznek, túllépünk rajtuk. Nem látjuk, nem keressük vissza őket. A könyv azonban mindig ott van a szemünk előtt, bármikor beleakadhat a kezünk, és levehetjük a polcról.

A Pillanatok és emlékek az Olvasókör 153 éves történetéből alcímet viselő kötet tartalmáról annak szerkesztője, Kardos Ferenc beszélt. Úgy fogalmazott: a kiadvány nemcsak az olvasókörnek állít emléket, de mindazon szerzőknek is, akik korabeli írásaikkal, összefoglalóikkal, tanulmányaikkal vagy akár újságcikkeikkel segítették a civil szervezet történetének megismerését. Többeket – például Hajgató Ritát, az Olvasókör korábbi titkárát, Juhász Istvánnét, aki szakdolgozatában emlékezett meg a szervezetről, Lukács Ibolya újságírót, valamint Molnár Ágnes kulturális antropológust – név szerint is megemlített, de azt is kiemelte: a 2006 utáni történet még kevésbé feldolgozott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában