Tehetséggondozó program

2023.11.18. 19:00

Rangos népzenei verseny a kanizsai zeneiskolában – frissítve

A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI-ban szombaton rendezték meg a IV. Zalai regionális népzenei versenyt. A tehetséggondozó programon gyermek és ifjúsági korosztályban több kategóriákban mérhették össze tudásukat az indulók.

Benedek Bálint

A nagykanizsai FAMI énekegyüttes, balról: Kiss Eszter Csenge, Domina Luca, Kodela Sára és Prikryl Zoé Magyarbődi népdalokat adott elő

Fotó: Szakony Attila

Az eseményt az önkormányzat mellett a Nagykanizsai Tankerületi Központ, a Kanizsai Zeneiskoláért Alapítvány és a Bojtár Népzenei Egyesület támogatta. A közönséget a vendéglátó intézmény igazgatója, Baráth Adrien köszöntötte. Beszédében elmondta: öt éve, 2018-ban rendezték meg az első versenyt, hogy lehetőséget adjanak a vármegye és a régió népzenész diákjainak a bemutatkozásra. Sőt, még a programot kapcsolatépítő rendezvénynek is szánták, ahol a szaktanárok ráláthatnak egymás munkájára, a fiatalok számára pedig ismerkedési lehetőséget, s egyfajta kitekintést jelenthet.

– A viadal egyik értéke, egyedisége az, hogy a szólista hangszeres gyermekeket, felnőttek, vagy akár a tanáraik is kísérhetik - folytatta. - A másik nagy jelentősége, hogy a fellépőket humánus, szakmailag elismert zsűri értékeli. Eredics Gábor és Vizeli Balázs, mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének oktatói, valamint a Kossuth-díj birtokosai. Az előző évek hagyományai is azt mutatják, hogy megalapozott szakmai tanácsaikat segítő szándékkal adják, rávilágítanak az esetleges hiányosságokra, melyekből a későbbiekben a növendékek profitálhatnak.

Baráth Adrien kiemelte: gyermek és ifjúsági korosztályban szólóhangszer, szólóének, énekegyüttes, hangszeres együttes és hangszeres-énekes együttes kategóriákban több mint 100 fiatal érkezett. Ez is azt jelzi, hogy a népzene tanárok közötti kapcsolat a régión belül is jól működik, figyelnek egymás munkájára és részvételi szándékukkal támogatják a programok sikeres lebonyolítását.

– Nagy örömmel jöttünk Kanizsára, kollégám Vizeli Balázs pedig hazaérkezett, hiszen kiskanizsai gyökerekkel rendelkezik - mondta Eredics Gábor. – A népzenei verseny különösen nívós, melyre a régióból sokan jelentkeztek, vagyis túlszárnyalja az eddigieket. Ez annyit jelent, hogy akkor a népzenei oktatás jó kezekben van, jó tanári utánpótlást sikerült kibocsájtani a felsőoktatásnak. Nekem különösen izgalmas a tamburások jelenléte is, mert ha zenélek sokszor tambura van a kezemben. Boldogság, hogy ez a hangszer is megjelenik a repertoárban, hiszen a tambura zenekar létezése az éppen a magyar zenei kultúrának, hagyományoknak köszönhető.

Zala vármegyei eredmények

Zalaszentgróti Erkel Ferenc AMI. Ezüst oklevél: Iván Fruzsina (népi ének). Bronz: Iván Blanka, Gáspár Nóra (népi ének). Szólószőlő énekegyüttes: Bálint Nóra, Bálint Vera, Kotsy Nina Anna. Aranyrigók énekegyüttes: Tóth Zselyke, van der Kruk Arden, van der Kruk Ében. Zalai Poszáták énekegyüttes: Gáspár Nóra, Lábodi Adél, Makkos Hanna, Szabó Luca. Felkészítő tanáraik: Gáspárné Megtért Eszter és Székely Andrea.

Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI, Nagykanizsa. Arany: Dömötörfy Lilien (népi hegedű), Nagy Zsófia (népi ének). Ezüst: Dolezsár Levente, Kaszper Léna (népi ének), Lukács Jázmin, Kővári Bendegúz, Tuboly Emese (népi hegedű). FAMI énekegyüttes: Prikryl Zoé, Domina Luca, Kiss Eszter Csenge, Kodela Sára. FAMI zenekar és énekegyüttes: Prikryl Zoé, Kiss Eszter Csenge, Kodela Sára, Polacsek Sára, Tuboly Emese, Tuboly Álmos, Tuboly Csongor. Fu-Ga hangszeres duó: Pintér Dorottya, Kővári Bendegúz. Bronz: Koszoru Benedek (népi hegedű). Felkészítők: Vizeli József, Szilágyi Erzsébet és Scheiber Krisztina.

Inkey Boldizsár Általános Iskola, Nagykanizsa palini városrész. Arany: Szokol Pál Erik (népi ének). Bronz: Mismás Mira Zea (népi ének). Felkészítő: Pintér Lászlóné.

Nagykanizsai Piarista Iskola. Ezüst: Ernszt Aliz Artemisz (népi ének) Felkészítő: Laskai Lilla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában