Thúry György Múzeum

2023.10.12. 08:00

Szőlőmetsző kések a hónap műtárgyai

A szürethez kapcsolódnak a hónap műtárgyai a Thúry György Múzeum Fő utcai épületében. Gyanó Szilvia néprajzos ezúttal szőlőmetsző késeket válogatott össze, melyek október végig láthatók.

Benedek Bálint

Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeumban látható hónap műtárgyait mutatja

Fotó: Szakony Attila

- A szőlő metszésének eszköze a 19. század végéig a szőlőmetsző kés volt - mesélte Gyanó Szilvia. - A zalai metszőkések a baltás típusba tartoznak, azaz sarlószerű pengéjükön kis baltaszerű kiszélesedés (balta, babuka) van. Ezeket ráadásul külön zalai típusnak is nevezi a szakirodalom. A baltás metszőkéseket használták késként és baltaként is: „Az élével metszettek, a fokával ütötték a száraz venyigét”. „Avval metszették a régi öregek a szőlővenyicsét, az élével, a hátával meg a tükét pucolták, hátlapjával a száraz hajtásokat vágták le.”

Hozzátette: a Balaton környékén és a Zalában használt metszőkéseket a római kori szőlőművelés pannóniai kontinuitásának tartják. Készítőik kovácsok voltak, akik gyakran mesterjegyüket, vagy a tulajdonosra, esetleg a készítés idejére vonatkozó jelzéseket hagytak a pengében. 

Fotó: Szakony Attila

- A 19. század közepétől fokozatosan hódított teret a metszőolló - folytatta. - Dél-Zalában a 20. század elején már csak egy-két öreg emlékezett a metszőkés használatára, de szárvágóként, azaz a kukoricaszár levágására még a 20. század közepén is használták. Murakeresztúron metszőkést (vinyakot) vittek magukkal az erdőre, ha például kerítésnek valót vágtak, mert az erősebb volt, mint a kés, és kényelmesebb volt vele metszeni az ágakat. Egy oltárci adatközlő elbeszélése szerint egy embert, Peszleg Miskát a 19. század közepén „metszőkéssel vagdaltak össze, amikor agyonverték”. „Metszéskor szüretelsz.” –  tartja a mondás, utalva arra, hogy a szőlőműves a metszéssel szabályozta a szőlő növekedését, ezen keresztül a termőképességét. Hazai borvidékeinken általánosnak mondható a tavaszi metszés. A metszés mindig férfimunka volt, nők csak szükségből metszettek, amikor a férjük háborúban volt.

A kiállított tárgyak között szerepel például egy pogányszentpéteri, illetve egy Nagyatádról Kanizsára került „szőlőmetsző” pengéjében 1840-es évszámmal. Ezenkívül a látogatók megtekinthetik a bázakerettyei kést pengéjében K.A. monogrammal, valamint a zalaszentbalázsit, aminek pengéjét kereszt alakú jelzéssel látták el. Sőt van egy különleges darabja is a minitárlatnak, az pedig egy törött szőlőmetsző kés a múltból, amely az eszteregnyei vastelepről érkezett ajándékba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában