Nyilas Ilona fotóművész kiállítása Csödén

2023.10.28. 07:00

Egy letűnt világ képei Londonból

Londonban töltött éveinek legjobb képeiből rendezett be kiállítást csödei galériájában Nyilas Ilona fotóművész. Az egy hónapon át megtekinthető tárlaton zömében olyan jelenteket megörökítő képek láthatóak, amelyeket a világvárosban tett sétái során készített.

Gyuricza Ferenc

Nyilas Ilona a csödei kiállításon látható képek egy részével

Forrás: Gyuricza Ferenc

A Csatangolás – London 10 éve címet kapott tárlaton látható képek egy része olyan szubkulturális jelenségekre irányítja rá a figyelmet, mint a homokművészet, a graffiti vagy az aszfaltrajz. Nyilas Ilona emellett a londoni közterek hangulatát is igyekezett megörökíteni. 

- London nemcsak egy multikulturális világváros, de egyben a művészetek ikonikus helye is, a világon ebben a tekintetben is az elsők között található – magyarázta a fotográfus. – Szinte mindenütt teret nyert magának a művészet, még az utca is a művészeté volt. Ez a jelenség annyira megragadott, hogy meg kellett örökítenem. Olyan jelenségek láthatóak ezeken a képeken, amelyekre rácsodálkoztam.  

Nyilas Ilona konkrét példákat is említ. A South Bank környékét élő szobrok lepték el. Olyan emberek, akik különleges jelmezeket öltve és arcmaszkot is alkalmazva mozdulatlanul várták az érdeklődőket. Ha némi aprópénz – vagy ahogy a londoniak mondják: coins – került az előttük lévő dobozkákba, pózt változtattak. Ezért mozdulatművészeknek is nevezik őket. Ugyancsak meghatározó jelensége volt a londoni utcaképnek a táncművész, aki egy rongybabával adta elő különleges produkcióját. A baba volt a partnere, vele lejtettek közösen táncot, tökéletes illúzióját keltve egy férfi és egy nő egymáshoz való intim közeledésének.     

- A legizgalmasabb számomra mégis a homokművészek munkája volt – folytatta. – Már korán reggel megkezdték tevékenységüket a Temze éppen apályban lévő részén, a nedves homokból formálták alkotásaikat. A látogatók ezt szintén pénzérmékkel jutalmazták. A homokszobrok azonban néhány óráig éltek csupán, hiszen ahogy jött a dagály, s emelkedett a Temze vízszintje, a folyó könyörtelenül elmosta a szobrokat, hogy átadja a helyet másnap az újabb homokműveknek. 

Nyilas Ilona azt mondja: ahogy ezek a szobrok egy nap alatt az enyészeté lettek, úgy tűnt el az utca színes, izgalmas világa is. Az aszfaltrajzolók, a festők, akik annak idején sokszor napokig alkottak, ma már nem találhatóak meg a köztereken. De eltűnt a Salvador Dali Múzeum is, ami 2008-ban még a Temze-partot uralta a híres London Eye közelében. Ma már egy gyorsétterem található a helyén.    

- Nagyon örülök, hogy annak idején megörökítettem, s most megmutathatom ezt a szép, különleges világot, de egyben el is szomorít, hogy ma már nincs meg az a jelenség Londonban – fogalmazta meg a kiállítása kapcsán. – A tárlatomon a két leghíresebb piac, a Camden és a Portobello Road hangulatát is felvillantom, valamint néhány további izgalmas londoni utcaképpel egészítem még ki azt, hiszen az is szervesen hozzátartozik a világváros mindennapjaihoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában