Padok, kerítés és paraván készül

2023.09.06. 17:30

Húszan alkotnak az idei országos fafaragó táborban

Ismét lelkes mesterek és fafaragó tanoncok népesítették be a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházat és környékét. A héten zajló kilencedik országos fafaragó tábort a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezte, a program létrejöttét a Csoóri Sándor Alap és a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta.

Mozsár Eszter

Ambrus Bonifác műhelyt szeretne kialakítani és vásárokba járni, egyszóval a fafaragás népi kultúráját élteti tovább. Mögötte Andirkó Máté. Fotó: Pezzetta Umberto

A szakma nagy öregjei mellett egyre több a fiatal alkotó, ennek nagyon örülnek a szervezők, mivel így teljesen biztosított a szakmai és egyben a tábori utánpótlás. Elmondató, hogy az ország minden tájáról érkeznek azok a vendégek, akiknek keze munkáját dicséri a több éven át készülő Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékpark, valamint a parkot és a kézműves ház környezetét szebbé varázsoló faragványok, fa bútorok. Idén egy további tájékoztató táblát, a Tetőtől-talpig Viseletkészítő bemutatóműhely teraszára padokat, paravánt készítenek, valamint a tavaly elkészült kerítést hosszabbítják meg. Egyszóval akad még bőven tennivaló a szombatig tartó rendezvényen.

Ambrus Bonifác (Sárospatak) Varga Mihály (Bugac), Jancsó Krisztián (Korond), hátul Andirkó Máté. Fotó: Pezzetta Umberto

A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium négy tanulója képviseli a jövő generációját. A legfiatalabb, Ambrus Bonifác egy Sárospatak melletti tanyáról érkezett, a 10. évfolyamos diák társainak invitálására jelentkezett, nagyon jól érzi magát. Szeretne ebben a szakmában maradni, bátyái ácsként dolgoznak, nem áll messze tőle a famegmunkálás. Varga Mihály és Jancsó Krisztián idén érettségiznek, ők már másodszor vesznek részt a szakmai képzésen. A szadai Andirkó Máté a rangidős, ő már kijárta a szakiskolát. Ottjártunkkor a kerítésoszlop tetejét faragták.

- Kedvenc alapanyagom az akác, a szülőföldemnek ez a leggyakoribb fája. Nagyon jó érzés, hogy közös munkánk gyümölcsét bárki láthatja. Mi fiatalok büszkék vagyunk arra, hogy az idősebb mesterek mellett dolgozhatunk – mondta Máté.

Mindenkinek megvan a saját feladata. Ki a padot, ki a kerítést, ki pedig a táblát készíti. Fotó: Pezzetta Umberto

A szokásokhoz híven Nagy Béla fafaragó Népi Iparművész a tábor vezetője, aki elárulta, hogy a hegyhátszentpéteri tájházhoz és a zalaegerszegi skanzenbe is ellátogattak, tanulmányozták az oromzatok mintázatait. Egyszerű, a zalai tájegységre jellemző faragásokat szeretnének a paravánon viszontlátni. Ha marad idő, akkor a saját magukkal hozott faragványokat megmutatják egymásnak, s megvitatják az aktuális szakmai kérdéseket. Devecz Zsuzsa, a ZMNE elnöke hozzátette: a táborlakók ízléses munkái nemcsak hasznosak, de a város kulturális értékeit és turisztikai kínálatát is gazdagítják.

Nagy Béla táborvezető a műhelyt és az épülő éttermet elválasztó paraván elemeit mutatja. Fotó: Pezzetta Umberto

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!