Hét új kórusmű

2023.08.09. 19:00

Nem unatkozik a nagykanizsai zeneszerző

Gölles Martin karnagy-zeneszerző élete nem unalmas. Az Új Nemzeti Kiválóság program ösztöndíjasaként nemrég jelentette meg magánkiadásban hét új kórusművét, de már új projekteken dolgozik.

Benedek Bálint

Gölles Martin újabb projekteken dolgozik, melyek közül néhányat külföldön is bemutattak

Forrás: ZH

A kórusműveket különböző összeállítású együttesek számára írta, például vegyes karra, női karra, gyermekkarra és férfi karra – ezek részben a cappella (hangszeres kíséret nélküli) vagy zongorakíséretes művek.

- A darabok között találhatók egyházi és világi alkotások is - mesélte. - Az előbbiek közül különböző ünnepekre: az Alilo grúz karácsonyi ének feldolgozása a zeneszerző magyar szövegével karácsonyra, az Alléluia (Alleluja), a Surrexit Christus (Feltámadt Krisztus) húsvétra, míg a Spiritus sancti gratia (A Szentlélek kegyelme) pünkösdre készült. A világi témájú versmegzenésítések közül említhetném a Körtánc című saját versemet, amelyből Claude Delley svájci kollégával közösen egy remek francia nyelvű változatot is készítettünk. Fontos még megemlíteni a Víz és bor Petőfi Sándor versére írt művet, illetve az Exiit diluculo, vagyis A kis parasztleányka elnevezésű három költeményből összeállított szerelmi történetet, melyeket ismeretlen középkori költők verseire szereztem. Ezen művek bemutatói a következő évadban várhatók.

A nagykanizsai szerző a Bartók Rádió és a Magyar Rádió Gyermekkórusa által szervezett Petőfi 200 Zeneműpályázaton is sikeresen szerepelt, ahol a zsűri a kórus számára megtanulásra és előadásra ajánlotta A pillangó című kórusművét, amelyet Petőfi költeményére írt. Július végén pedig nagyszerű bemutatója volt a svájci Neuchâtelben. Sztravinszkij és Ramuz kamaraoperája, A katona története került műsorra saját adaptációjában a Jeudis musicaux 2023 zárókoncertjén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában